Ondanks het nog goede weer is de zomer nu toch wel op zijn eindje aan het lopen. Meestal betekend dat ook dat mensen weer eerder geneigd zijn even achter de computer te kruipen. Maar dacht u dat de komkommertijd in logland voorbij was, ik denk van niet. Alleen al het feit dat er in mijn loglijstje van maar liefst zeventig log’s er zojuist niemand stond aangemerkt als ‘being updated in the last four hours’ geeft te denken. Maar er zijn meer tekenen aan de wand te bespeuren.

Zo is het aantal stevige maatschappelijke discussies aardig aan het terug lopen als het mij vraagt. Misschien gebeurd er teveel en raakt men er te gedeprimeerd van om er nog een woord aan vuil te maken. Misschien ligt de nadruk tijdelijk erg op het lijfloggen (iets waar ik mezelf behoorlijk schuldig aan heb gemaakt). Of wie weet zakt het politieke bewustzijn samen met de LPF ver naar de achtegrond. Wie het weet mag het zeggen, jammer is het zeker. Uitzonderingen daargelaten, op Ermens en Verbal Jam kan men nog altijd goed terecht voor een dosis maatschappelijke ontwikkeling.

Ook het pittigheidsgehalte in commentaarsystemen is aan het teruglopen geloof ik. Mij viel laatst tenminste op dat de meeste logstukjes enkel nog bijval krijgen, zelfs van mensen waarvan een tegengesteld standpunt bekend is. Is dat commentaar moeheid of gaat de logger in deze tijden voor netwerken en socializen om aan bezoekers te blijven komen? Enkel op Scheermes vond ik enkele lange, heftige discussies hoewel dat eerder betiteld kan worden als fikse ruzie en steken onder water geloof ik ..

Zal overigens ook zonder bijbetekenis een hand in eigen boezem steken, zelf heb ik ook niet bepaald gigantische bijdragen geleverd aan loggend Nederland. Met mijn hoofd bij een hoop andere zaken en zittende op een andere locatie is het vooral bij een beetje lijfloggen gebleven. Verder is het natuurlijk ook niet alleen kommer en kwel wat de logklok slaat. Zo heeft Ome Bicat een – in mijn ogen – prachtige omkat gehad en zijn de verhalen als vanouds lang, complex en soms bizar. Tante Joke heeft een en ander op stapel staan en heer Suffie begint langzaam maar zeker weer weder te keren.

Hopelijk kunt u mij overtuigen dat dit zeer tijdelijk is en ik vele log’s over het hoofd heb gezien .. 😉