Woensdag gehaktdag, uurtje of twee in de middag stond ik met hondje en boodschappentas met flessen mijn jas aan te sjorren om naar buiten te stappen. Ineens hoor ik een enorme klabam alsof er een deur letterlijk platgelopen werd en daarna een zooi gekrijs en geschreeuw van een verdieping hoger. Geschrokken doch nieuwsgierig gluur ik door mijn kijkgaatje en terwijl ik hoor brullen ‘we hebben hem’, zie ik een hele rits politiemannen met vest de trap op rennen gevolgd door twee vrouwen in rood mantelpak en een hoop papieren, mappen en pennen bij. Vol verbazing kijk ik het aan, me afvragend hoe al die mensen in zo’n klein huisje gaan passen.

Als de rust weergekeerd is vertrek ik toch maar met boodschappentas en hondje richting de benedendeur. Op de trap zie ik door de ruiten dat buiten onder de balkons ook wat politiemannen met vest en al staan. Zij staren me allemaal aan en ik voel me bijna schuldig over wat ik niet misdaan heb. Eenmaal bij de voordeur moet ik me door een andere haag van politiegewoel heen duwen. Daar kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en beleefd zeg ik ‘mag ik vragen wat er aan de hand is’. Een raar spelletje wie-kan-de-ander-het-langste-in-de-ogen-staren volgt waarbij niemand wat zegt of ook maar met zijn ogen knippert. Koppigheid golft door mij heen. Tenslotte woon ik hier ook en ach, ik heb de tijd en staar vrolijk terug. Na een hoop gestaar besluit de mijnheer toch maar wat te zeggen en een onbevredigend ‘we hebben hier politiewerk waar ik geen mededelingen over kan doen mevrouw’ volgt. ‘Moet ik me ongerust maken?’, vraag ik dan maar. Een andere poltieman grijpt in en breekt de spanning met ‘dat weten we niet, heeft u de hondenbelasting wel betaald?’ Na een lachende ja vertrek ik dan toch maar richting winkel, ik voel de zes ogen in mijn rug prikken.

Na drie kwartier ben ik opnieuw bij mijn voordeur. Nog steeds politie maar nu vier anderen. Hondje denkt dat er leuke visite is en stormt kwispelend op ze af. De poltiemannen vinden het leuk en halen haar allemaal even aan. Een politieventje ziet er lomp uit en blijft ook lomp in de deurpost staan. Ik wil echter graag uit de regen richting binnen dus ik wurm me er langs. Daarop besluit hij maar in de weg te gaan staan voor mijn brievenbus. Zijn rugzakje staat ietsje verder in de gang en ineens roept hij kwaad tegen hondje “Je gaat toch niet tegen mijn rugzak pissen he!”. Ja kijk, ze mogen van mij invallen tot ze een ons wegen maar niet tegen mijn hondje schreeuwen he!! Verbazenwekkend hoor ik mezelf snauwen “Maar mijnheer wat denkt u wel, u ziet toch wel dat dit een lief en goed opgevoed hondje is. Waarom zou die in hemelsnaam tegen UW rugzak gaan pissen?!!” Inderdaad, ik begrijp ook niet waar ik die achterlijke, ouderwetse zin vandaan haalde. Maar de mijnheer in questie kleurde mooi rood terwijl alle anderen een beetje in de lucht gingen staan staren alsof ze er niet bij hoorden.

Boos schraap ik mijn post uit de brievenbus en ineens weer een hoop kabaal waarbij mijn hond lomp mijn kant op geduwd wordt. Een ziet mijn kwaadheid al opnieuw opborrelen en zegt iets over politiehond en ‘misschien bijt jouw hond hem’. Morrend lijn ik Dobber maar aan en meteen daarna komen vier politiemannen naar beneden gerent alsof ze de marathon moeten winnen. Een van hen heeft een prachtige zwarte herder bij. herder en Dobber kwispelen zich wild naar elkaar maar helaas, dat mag herder niet. Als een van de twee al zou bijten dan zal het toch die herder zijn denk ik, onze Dobber is een sullige schat van vijftien! Waarom iedereen zo’n lompe haast heeft weet ik niet, ze gaan enkel de auto van bovenbuurman onderzoeken en die zal toch niet ineens weglopen lijkt me!

Enfin, de hele club heeft zich nog tot etenstijd vermaakt in de bovenflat waarna de stoet in rook opging. Aan het enorme aantal ‘stoere’ mannen te zien moet het minstens om een bende van tien man gaan die een heel wapenarsenaal hadden liggen inclusief handgranaten en uzi’s 😉 Waarom ze zo lomp tegen een toevallige bewoner moeten zijn (moi dus) is me een raadsel, het zal een imago thingie zijn zeker. Heb me de hele middag af zitten vragen waarom er een mevrouw met papieren mee was. Vriendje wist me te vertellen dat dat de officier van justitie is. Ah, weer wat geleerd!

Het was weer een spannend en enerverend dagje (toilet)