De FNV spreekt van geslaagde acties. Stakingen in het openbaar vervoer, langzaam-rijden acties op de snelweg. Dit zou het begin moeten zijn van massale acties en wilde stakingen om het kabinet Balkenende II tot inkeer te brengen.

Of de acties nu werkelijk zo geslaagd zijn durf ik te betwijfelen. Zo staat in het AD te lezen: Met de aangekondigde verkeerschaos rond Utrecht wilde het gisteren maar niet lukken. De FNV riep vrachtwagenchauffeurs op tot een langzaamaanactie op de wegen rond de Domstad. Maar volgens het Traffic Information Centre was het op de wegen rond Utrecht stiller dan normaal. Alleen voor het begin van de actie stonden er lange files. Die werden veroorzaakt door ongelukken. <verder> Ik neem aan dat de ongelukken geen opzet tot wilde stakingen waren ..

Ook de andere acties leveren niet zoveel op als zou kunnen. Ze zijn dusdanig publieksvriendelijk van opzet dat mensen er niet al teveel van merken. Ik kan me vergissen maarre .. is het niet de bedoeling dat mensen er hevig last van hebben? Blijkbaar kijkt de nederlandse bevolking daar anders tegenaan, maar liefst 70% van de treinreizigers vind dat zij ten onrechte de dupe raken van de acties. In B&W-cafe vanavond vloog men elkaar zo’n beetje in de haren over dezelfde acties en was volkomen onduidelijk of ze zijn bedoeld vanwege bezuinigingen in het Openbaar vervoer zelf of vanwege de beknibbeling op WW, WAO en ziekenfondspakket. De demonstraties tot nu die maximaal 30.000 man bij elkaar kreeg, vind ik persoonlijk ook niet overweldigend te noemen.

Het is jammer dat men zo negatief tegenover stakingen staat. Natuurlijk is het even ongemakkelijk. Maar beter nu een korte werkonderbreking dan straks een opgeheven bus- of treinlijn!! Beter nu wat klein ongemak dan later het ongemak van gebrek aan enig sociaal vangnet!! Het gaat hier niet om wat onzinnigheiden en flutiliteiten maar om wezenlijke zaken die ertoe zouden moeten doen in een verzorgingsstaat. Misschien bent u nu gezond met baan en in bezit van een leuk huis. Maar bedenk wel, ook u kan iets overkomen!!

Voor de mensen die zich geprikkeld voelen om meer te lezen: neem een kijkje bij dit en dit log!