Opnieuw een waarschuwing, dit is bij uitstek vrouwenpraat 🙂

Net las ik een stukje over het stijgende aantal tienerzwangerschappen, soa’s en hiv besmettingen in nederland. Dat op zich is al niet zo’n mooi feit, het betekend dus dat er weer onveiliger gevreen wordt. Maar daar heb ik u al vaker over doorgezaagd. Mijn oog viel op echter op het volgende: “Toen de pil net op de markt was, had hij meer bijwerkingen dan nu. Toch zijn het de vrouwen van nu die erover klagen. De maakbaarheid van je goed voelen is iets van deze tijd. De huidige generatie is kritischer”, aldus de seksuoloog.”

De maakbaarheid van je goed voelen is iets van deze tijd .. Heu.. De maaaaakbaaaaarheid van je goed voelen is iets van deeeeeze tijd. Merkwaardige zin, vindt u niet? Bijna alsof het een vreemd iets is dat men zich graag goed wil voelen. ‘Vrouwen van vroeger zeurden niet zo’, dat idee. Ik weet dat veel (vooral mannelijke) huisartsen die gedachte ook vaak hebben als een vrouw ‘zeikt’ over bijwerkingen van de pil. Soms zelfs alsof de pil geen bijwerkingen zou kennen. Welke klacht je ook mee naar een huisarts gaat, de mannelijke arts denkt er zelden aan dat het wel eens door anti-conceptie veroorzaakt kan worden.

Zelf ben ik er redelijk op gebrand (duidelijk, anders valt zo’n zinnetje nooit op waarschijnlijk). Na een korte tijd totaal irrationeel vol huilbuien en depressies, overspannen verklaart te zijn, kwam ik er per ongeluk zelf achter dat al dat rare gedoe een simpele rede had: ik kon niet tegen mijn anti-conceptie. Wisselen van pil leek een uitkomst, van de een op de andere dag was ik weer volslagen normaal (ja ja, zover dat gaat dan). Een beetje rondvragen leerde mij dat hordes vrouwen deze ervaringen hebben. Een beetje shoppen bij de huisarts leerde me dat je dat beter niet hardop kan zeggen. Ik kreeg geen andere pil ‘want deze was goed’ en uit pure ellende ben ik maar een jaartje gestopt. Om vervolgens een vrouwlijke huisarts te treffen die me wel tegemoed kwam, betere voorlichting wist te verschaffen en me een anti-conceptiepil voorschreef met iets andere samenstelling.

Niet alleen over de pil wordt de vrouw niet altijd even serieus genomen, de gehele hormoonhuishouding wordt met gemak onder tafel geschoffeld. Zo kwam ik er na negen maanden per ongeluk achter dat het zeer waarschijnlijk is dat ik een hormoonstoring heb opgelopen door een ingreep aan de baarmoedermond en dat daarom mijn recente anti-conceptie niet goed werkt. Fijn dat iemand de moeite heeft genomen me dat te vertellen na bij twee artsen enkele keren aangeven te hebben dat mijn lichaam rare kuren vertoonde. Het is in geen enkele folder of op welke internetsite dan ook terug te vinden, blijkbaar is dat een volslagen onbelangrijk neven effect.

Enfin, daar moest ik allemaal even aan denken toen ik die ene zin las. “De maakbaarheid van je goed voelen is iets van deze tijd “

En gelukkig maar …