Enkele weken geleden was het iemand opgevallen dat er meer vrouwen met psychische problemen in de WAO zitten. Oplossing: die gaan we laten keuren door twee keuringsartsen en dan wordt dat ‘wel minder’. Nou ja, onder het mom ‘dan krijgen we meer inzicht in het waarom deze vrouwen zo psychisch onwelgesteld raken’. Nu schrok het CDA blijkbaar van een andere groep: de allochtone man. Men heeft de angst dat er veel allochtone mannen in de WAO belanden vanwege een slechte integratie en niet vanwege ziekte. De oplossing ligt voor de hand, die laten we gewoon oooook door twee controle artsen keuren! Misschien onder het mom dat twee artsen samen meer talen spreken dan een??

Uit dit artikel bleek overigens ook meteen dat controle artsen schijnbaar weinig te doen hebben. U wist het niet, ik wist het niet maar kamerlid Verburg wist het wel! “Gezien de algehele daling van het aantal WAO’ers is er volgens haar onder de keuringsartsen voldoende capaciteit om ook deze groep twee keer te keuren.” Hee, dat is merkwaardig he. Diezelfde politiek doet er doorgaans veel moeite voor u te overtuigen dat het helemaal mis dreigt te gaan met het aantal WAOers. Maar vallen ze en passant toch even door de mand.

Mij lijkt dat er maar een motivatie kan zijn om keuringen uit te laten voeren door meerdere personen: de objectiviteit van de keuring zelf. Nu kan het gebeuren dat een arts toevallig ruzie met zijn vrouw had, zijn auto stuk ging en zijn dochter wil trouwen met een drugsdealer en dat u daarom een grotere kans heeft om goedgekeurd of juist afgekeurd te geraken. Het kan toch niet zo zijn dat men maar selectief anders gaat keuren omdat de problematiek in de schoenen van de WAOer geschoven wordt!

Hoewel, met dit kabinet kijken we nergens meer van op natuurlijk.