Houders van een magnetron herkennen dit vast. U heeft even geen zin om te koken en haalt een fijne kant-en-klaar-magnetron-maaltijd, al dan niet uit de diepvries. Natuurlijk leest u de instructies nauwgezet. Een maaltijd die te lang in de magnetron aanwezig is geweest terwijl deze ook nog stond te magnetronnen, is enkel goed voor de vuilnisbak. De maaltijd die te vroeg op de tafel verschijnt heeft in no time de orginele ijskast temperatuur en is opnieuw, niet echt lekker.

In de instructies staat echter vrijwel altijd een getal wat op een beetje simpele magnetron gewoonweg niet in te stellen is! Mijn Babi Pangang van vandaag moest bijvoorbeeld op 600 W, mijn magnetron kent alleen 500 of 650 maar niets er tussen in. Dan wordt het verwarmen van de maaltijd ineens een gokspel en moet u maar hopen dat er geen vieze korsten of koude klonten in terecht zullen komen.

Voor de nieuwsgierigen onder u, de Babi Pangan bleek het prima te doen op 650 W en hetzelfde aantal minuten als op de verpakking aangegeven. Vandaag is het dus goed gelukt. Misschien begin ik er toch een handigheid in te krijgen inmiddels.

Is daar geen (om)rekenformule voor uitgevonden?