Ok, het is niet helemaal van tafel maar beter dan niets. De zogenoemde ‘zwarte lijst’ met ziektes die niet in aanmerking zouden komen voor WAO, zal enkel als leidraad gebruikt worden. De keuringsarts blijft de bepalende factor.

Wat me dan nog wel eng in de oren klinkt is “(…) Volgens De Geus zal de lijst een belangrijke leidraad worden bij de keuringen, maar uiteindelijk blijven de keuringsartsen uitmaken wie er recht heeft op een WAO-uitkering. Op de ‘negatieve lijst’ zullen vooral psychische aandoeningen komen te staan, waarvan aangenomen kan worden dat ze binnen vijf jaar kunnen genezen. (…)

ME valt volgens de Wereld Gezondheids Organisatie onder neurologische aandoeningen, Fibromyalgie is een reumatische aandoening. Maar veel keuringsartsen en specialisten in Nederland doen de ziektes nog steeds af als ‘psychisch’. Je zou zeggen dat men zich aan de leidraad van de Werelds Gezondheids Organisatie houdt. Maar dat gebeurd nu ook niet .. Bovendien staat ME nog altijd op die lijst als ziekte die tussen de twee en de vijf jaar geneest. Hadden ze me dat niet twaalf jaar terug kunnen vertellen!!?

Maar goed, er wordt nog verder gesproken over de WAO-plannen en dit is dan een goede eerste stap nietwaar? Ondertussen is er een commissie in het leven geroepen om de ziekte ME/CVS nader te bekijken, ook of die wel thuis zou horen op de ‘zwarte lijst’. Helaas zit de commissie deels vol met personen die ME in de psychische hoek plaatsen. Het is dus afwachten wat daar uitkomt.

In elk geval zal ik niet spontaan zonder meer goedgekeurd worden op enkel bureaucratische regels in 2006 …