Het historisch akkcoord is nog niet gesloten, of bonden, werkgevers en overheid vliegen elkaar al bijna in de haren. Rede, het kabinet wenst een verlaging van de kilometervergoeding. En geen geringe verlaging ook, het zou gaan om 11 eurocent per kilometer minder (van 0,28 naar 0,17 euro).

Feitelijk gaat het erom dat er geen compensatie voor de plotse verlaging van de kilometervergoeding is. “Werkgeversorganisatie VNO-NCW is niet van plan deze verlaging te compenseren. Vakbond FNV wil een verlaging van de belastingen ter compensatie. Als dat niet lukt, dan moet de baas maar gaan meebetalen, vindt de vakbond.”

Tja, via de belastingen zal ongetwijfeld geen kans van slagen hebben, dan slaat de hele verlaging tenslotte nergens meer op. De werkgevers zullen eveneens niet over de brug willen komen schuivelen, op die manier hebben de nul-CAO’s zo weinig nut. En de bonden en werknemers.. ach, die zullen na loos geschreeuw wel inschikken vrees ik. Er is tenslotte al geen grassprietje wat te leien heeft gehad van de worsteling rond het historische akkoord. Wie zal hier dan de straat voor op willen?

Mij benieuwen hoe het nieuwsoverzicht van 2003 eruit gaat zien. Iets in de trend van: de bevolking werd genaait en genoot?