In mijn shoutbox brak gisteren een piepkleine discussie uit over de SP en extreem links uit. Daarbij moest ik denken aan een ander discussieforum waar dit soort discussies vaak hevige vormen aannemen, namelijk op FOK! Vaak eindigd daar de (maatschappelijk bedoelde) discussie in een miniem oorlogje tussen het zogenoemde ‘links’ en ‘rechts’. In die discussies valt mij tegenwoordig op dat ‘links’ een vies woord aan het worden lijkt. Was het vroeger hip om links te zijn, nu ben je trendy als je jezelf rechts of liberaal noemt. Met pogingen tot platbranden van de linkse figuren schop je het nog wel het verst.

Wat nog meer opvalt zijn de (in mijn ogen) vreemde uitspraken en kromme redeneringen die daar af en toe de revue passeren.
Zo is het bijvoorbeeld links wat met Paars I en II de economie te gronde zou hebben gericht, dit land in de afgrond zou hebben gestort. Daaaarom is er nu recessie en mag arme Balkenende II de rotzooi nu opruimen. Wat een mazzel dat we het CDA en de VVD nu aan de macht hebben zitten (D’66 komt meestal niet meer in de discussie voor, ongeveer gelijk aan de daling van het aantal zetels in de kamer waarschijnlijk). Gebrek aan geheugen lijkt hier troef, Paars II werd tenslotte onder andere gevormd door medewerking van oook de VVD. Met Gerrit Zalm inclusief koffertje als Minister van Financieen. En Gerrit Zalm is niet bepaald links, wel bepaald liberaal en rechts van het midden te noemen. Oftewel, eigenlijk ruimt hij nu zijn eigen rommel op? Kraakt hij zijn eigen begrotingen af? En doen zijn fans onvermoeid mee met vingerwijzen naar iedereen, als het maar ‘de ander’ is.

Vingerwijzen komt op andere gebieden ook veel voor in deze discussies. De meest roemruchte is wel ‘het komt door de asielzoeker’; in alle vormen en maten verwoord. Ze stelen ons werk of zijn te besodemieterd om te werken, ze mogen geen eigen moskee (dan zijn alle allochtonen plots alleen moslim blijkbaar?) of moeten naar hun eigen moskee rotten, ze moeten verspreid over het land of ze moeten allemaal maar op een eiland gedumped worden. Naar gelang het makkelijk uitkomt in de discussie natuurlijk, altijd makkelijk zo’n felxibele groep ‘schuldigen’. Dat asielzoeker zijn veelal betekend dat je huis, haard en land hebt moeten verlaten onder verschrikkelijke omstandigheden wordt voor het gemak buiten de discussie gelaten, het gaat tenslotte alleen om het gemak van de schuld geven. Zeer educatief ook die discussies. Allochtonen slaan altijd hun vrouw, spreken absoluut geen nederlands, zijn dom, de mannen geraken massaal in de WAO en ze hebben per definitie een hekel aan nederlanders. De meesten zijn bovendien crimineel. En bovenal, alle problemen – van falend woonbeleid tot recessie, van slechte zorg tot overvolle gevangenissen – hebben in hun oorsprong wel iets te maken met de nederlandse allochtoon. Bent u het daarmee niet eens, dan bent u bij voorbaat bestempeld als ‘links’ en zomaar niet goed bij u hoofd.

Kan men de allochtoon niet zo snel als ‘schuldige’ aanwijzen, niet getreurd. Er zijn nog genoeg WAOers en werkelozen over! WAOers zijn namelijk niet ziek maar hebben van frauderen hun werk gemaakt. Bovendien werken ze zwart bij en nemen de keuringsarts in de zeik waar hij bij staat. De WAO-uitkering is natuurlijk vorstelijk te noemen, wie wil er nog werken met zo’n riante uitkering! En heel gek, de mensen uit die discussies betalen blijkbaar helemaal geen WAO-premie maar verwachten de WAO-uitkering te betalen met hun loonbelasting. Werkelozen zijn zo mogelijk nog erger. Die kijken de hele dag tv en willen absoluut niet aan het werk. Het is zelfs bizar, die stijgende werkeloosheidscijfers .. gewoon gelogen man! Iedereen die wil werken kan werken namelijk. Heb ik uit die discussies geleerd. Bent u van mening dat een WAOer daadwerkelijk ziek is of een werkeloze slachtofer van de recessie, dan bent u ook .. hardstikke links! Bah bah ..

De liberaal die dit leest en zich herkent in de argumenten, zich aangesproken voelt door dit stuk en zich lichtelijk in de zeik gezet voelt… is vermoedelijk dezelfde liberaal die zich in dit soort discussies mengt. Vaak zijn dat dezelfde personen die in de SP een communistische partij zien en in Groen Links een extremistische groepering. Sociaal zijn mag best, als het maar wel binnen de eigen vriendenkring blijft. De gewonde man in de straat is ongetwijfeld junk of alcoholist en mag gerust achtergelaten worden. Pim Fortuyn deed voortreffelijke uitspraken, jammer dat Janmaat met dezelfde uitspraken zo miskent was, niet?

Vind u als liberaal mij nu plots wel heeeel erg zwart-wit, sarcastisch en uitgesproken beledigend? Dat kan kloppen, ik ben namelijk die links georienteerde WAOer die langzamerhand genoeg heeft van die bevooroordeelde discussies.

Noot: het feit dat het woord ‘links’ in de titel met een hoofdletter is geschreven, is louter toeval. Het had net zo goed ‘rechts’ kunnen zijn, ware het niet dat dit woord als tweede in de zin is geplaatst. En ook dat is niet met opzet gedaan.
Noot 2: natuurlijk is bovenstaand stuk niet bedoeld om u te schoppen, enkel om een discussie voort te zetten. De verwijzing naar ‘de liberaal’ is aan geen lezer van CiNNeR in het bijzonder gericht. Althans, niet voor u gereageert heeft tenminste. U bent mij allen even lief!