Ow Nostalgie! Vandaag was de lang verwachte Terugkeek van Van Kooten en De Bie op de publieke omroep te bezichtigen. Een top 18 van de beste Keek op de week momenten met onder andere de ‘alleenstaande vandaal’, ‘Dirk’, ‘Frank en Carla van Putten’, ‘De oudere jongeren (Morekop)’ en meer leuks.

Buiten dat het gewoon leuk was om te kijken, viel me ook weer op hoe bijzonder dit duo was. Typetjes ‘doen’ is hip en er zijn er meer die het goed kunnen. Het Cabaret van Kopspijkers is hierbij wel mijn nummer 1 favoriet. Maar Van Kooten en de Bie is toch net even anders. Iets herkenbaarder, meer over de gemiddelde man/vrouw, hoewel absurdistich zou je de types op elke hoek van de straat tegen kunnen komen. En gewoon: net even de beste.

Ook gaf het mooi een tijdsbeeld weer. Daarbij vond ik goed zichtbaar hoe de maatschappij toch ietwat verhard is. De Alleenstaande Vandaal met als ergste scheldwoord ‘hondenlul’, zou nu toch anders uit de verf moeten komen om herkenbaar te blijven. Toen was de satire soms snoeihard, nu komen dezelfde stukken bijna week over. De politiek is niet zoveel veranderd, de maatschappij volgens mij wel.

Maar dat is enkel mijn persoonlijke terugkeek …