Het is een drama konden we vandaag in het nieuws horen, van meeroken gaan minstens duizenden mensen per jaar dood en worden nog eens duizenden ernstig ziek. RTL4 gaf wel heel merkwaardige cijfers moet ik zeggen. “Voor een baby is de kans op wiegedood zelfs 100% groter”.

Dan moet er toch iets relatiefs in dat onderzoek zitten. Anders zou het betekenen dat elk meerokend kind per definitie overlijd aan wiegedood. En ken ik ineens erg veel medische wondertjes die de wiegeperiode spontaan overleefd hebben, ondanks rokers in de buurt.

Begrijp me niet verkeerd, roken is niet goed voor de gezondheid. En frequent meeroken zal dat ook niet zijn. Maar doen alsof mensen rechtstreeks overlijden aan meeroken van sigarettenrook, alsof het meeroken de ziekte is, dat gaat me wel wat ver. Luchtvervuiling, slechte voeding, slechte levenswijze, erfelijke aanleg en de natuur (mensen worden zomaar ziek) tellen niet meer mee, roken is het grootste kwaad wat er bestaat. En natuurlijk laait de discussie over roken onmiddelijk weer hoog op. Elke roker is onmiddelijk a-sociaal, houdt geen enkele rekening met zijn of haar medemens en rookt overal, vooral waar het niet mag. Die roker ken ik persoonlijk niet maar menigeen heeft mij getracht te overtuigen. Zelfs ooit iemand die me vertelde gestoken te zijn door een wesp, omdat ze niet kon zitten in de trein omdat alleen de rookcoupe vrij was en de gewone coupe’s niet. En dus was het feit dat zij gestoken was door een wesp mijn schuld, want ik rook.

Het laatste zegt genoeg lijkt me …