Zalm wil via omweg verbod op moslimscholen kopt Nu.nl vandaag. Scholen met teveel achterstandsleerlingen krijgen nu juist meer geld, blijkbaar ontvangen scholen met allochtone achterstandsleerlingen het meest. Daar wil hij verandering in, teveel achterstandsleerlingen zou in het vervolg wegnemen van geld moeten betekenen. Verder redeneert hij dat Moslimscholen omkomen in de achterstandsleerlingen, dus geen geld krijgen dus niet meer opgericht kunnen worden. Op zich klinkt mij dat al eng in de oren. Dan zegt hij ook nog het volgende:

“Hoeveel achterstandsleerlingen een school nog mag hebben om nog wel voor bekostiging in aanmerking te komen, wilde Zalm niet zeggen. Hij voegde eraan toe dat aan de andere kant bijzondere scholen ook alle kinderen moeten opnemen. Dat komt erop neer dat witte scholen ook zwarte leerlingen toe moeten laten.”

Een ‘witte school’ valt nu ineens onder de ‘bijzondere scholen’? Griezelig zeg. Bovendien zou dit in mijn ogen – mits het door de kamer zou komen – vreemde gevolgen kunnen hebben. Buiten dat er moslim kinderen geweerd zouden kunnen worden om maar subsidie te houden, ligt het in de lijn der verwachting dat kinderen met leermoeilijkheden ook maar geweerd zullen worden. Geld is geld en zonder kan een school zichzelf wel opdoeken tenslotte. Daarnaast spreekt mijnheer hier nogal een vooroordeel uit, Moslims lopen per definitie achter.

â?Het is mijn rotsvaste overtuiging dat islamitische scholen slecht zijn voor de integratieâ?, zei Zalm. Hij vindt het â?â„¢onbegrijpelijkâ?â„¢ dat ouders hun kinderen naar zo’n school sturen. â?Dan kan je als kind alleen nog iets bereiken in de maatschappij ondanks je ouders en niet dankzij je ouders.â?

Zou hij dat nou ook vinden van Katholieke scholen? Of is het dan ineens heeeeel wat anders en komt dan vrijheid van godsdienst wel om de hoek kijken als hoog goed?