Woensdag was de ‘Europese Dag van Mensen met een handicap’ en dat is door de politiek lustig gevierd!! Het kan u bijna niet ontgaan zijn, de chronisch zieken kunnen wegens de komende bezuinigingen tot acht procent achteruit gaan in inkomen. Onmiddelijk brak er een gevecht uit tussen coalitie en kabinet en kon de stoelendans beginnen. De Geus liet goed zien dat hij van Sociale Zaken is. Met zijn meest ongeinteresseerde, licht sombere blik braakte hij al zuchtend de meest a-sociale zinnen uit alsof het niets was. De belofte van Balkie dat chronisch zieken tussen de 0 en 1% achteruit zouden gaan, is ineens volledig uit context gerukt en en passant is Rouwvoet (lijsttrekker van de CU) een leugenaar. Er zullen altijd wel uitzonderingen zijn, dus waar hebben we het over. En hij wenst de kamer niet verder te informeren want ja “straks wil u weten hoe het staat met verschillen tussen mensen van boven en onder de rivieren of tussen mannen en vrouwen”. Ach natuurlijk. Als iemand met een budget van 790 euro per maand er tussen de 50 en 70 euro op in moet leveren per maand, dan is dat toch zeker niets om van wakker te liggen?

Ook de oplossingen worden in vreemde hoek gezocht. De ‘rijkere’ chronisch zieke kan best opdraaien voor de ‘armere’ chronisch zieke en dan komt het helemaal goed. Oftewel, bent u chronisch ziek en heeft u een iets betere WAO dan bijstandsniveau, dan wordt u dubbel genaaid en gaat u er nog meer op achteruit dan de acht procent die nu al mogelijk is. Geniaaaaaaaal!! Zo houden we het toch nog wat binnen de groep he. Eigen verwantwoordelijkheid nemen enzo ..

Misschien is het ergste nog wel dat het begrotingstekort ook nog te hoog blijkt uit te pakken in 2004. En ja, Zalm heeft zo hard gestreden om Frankrijk en Duitsland binnen de lijntjes trachten te krijgen, dat we er nu zelf ook wel aan moeten nietwaar. Dus wie weet hoeveel het verlies aan inkomen nog verder zal oplopen?

Het was een fijne dag voor de erkenning van chronisch zieken en gehandicapten in Europa …