Goh, onze minister-president kan dus toch nog wel eens een zinnige gedachte eruit geperst krijgen. Of misschien heeft Donner het bij hoge uitzondering ingefluisterd?

Premier Balkenende vindt het geen goed idee dat minister De Geus (Sociale Zaken) vermogende Nederlanders heeft opgeroepen geld af te staan aan de armen. Liefdadigheid is geen taak van de overheid, liet de premier afgemeten weten na de ministerraad.

De Geus heeft gisteren een speciale telefoonlijn opengesteld voor alle gulle giften. Het geld van weldoeners wordt gestort op de Robin Hood-rekening. Volgens Balkenende zijn particuliere initiatieven een zaak van de samenleving. ,,De verantwoordelijkheid van de overheid ligt ergens anders, namelijk bij een adequaat inkomensbeleid”, aldus de premier. ,,We moeten voorkomen dat we teruggaan naar oude tijden van charitas.” Verder …

Vooral de zin: “De verantwoordelijkheid van de overheid ligt ergens anders, namelijk bij een adequaat inkomensbeleid”, is uitmuntend natuurlijk. Nu nog dat even doen, een adequaat inkomensbeleid formuleren. Ik vrees echter dat de koek al op was bij Jan Peter Potter. Teveel gedachtes in een keer, dat werkt enkel hoofdpijnen in de hand.

Wat zal er nu met die telefoonlijn en rekeningnummer gaan gebeuren?