We worden er al een tijdje mee doodgegooid, de ‘Normen en waarden discussie’ die gevoerd dient te worden. ‘De maatschappij dat zijn wij’ spotjes zijn al bijna uit het geheugen verdwenen. Maar naar aanleiding van het rapport van de Wetenschappelijke raad voor het Regeringsbeleid (WRR), kunnen we weer flink aan de bak.

Op de Nova-site is (onder andere) de mogelijkheid om hierover te kunnen discussieren en ik heb daar net even een blik geworpen. De tendens daar is duidelijk: hoewel de regering geen normen en waarden hoeft in te stampen, geven zij wel het verkeerde voorbeeld. Daar is wel wat voor te zeggen natuurlijk. Met Jan Peter Potter die de komst van een prinsesje aankondigd alsof er net iemand overleden is, De Geus die denkt Minister van Keihard en A-sociale zaken geworden te zijn en een kabinet wat in zijn geheel geen kaas heeft gegeten van de simpele principes der hoofdrekenen, kan je niet stellen dat zij het lichtend voorbeeld zijn. U hoeft het nieuws maar aan te zetten en er komt wel weer een bezuinigingsmaatregel voorbij die minima, chronisch zieken, zorginstellingen, onderwijs of het politieapparaat treft. Het gaat om geld en cijfers, allang niet meer om mensen.

Maar het feit dat een zorginstelling een pyamadag moet instellen vanwege financiele problemen, wil niet zeggen dat de bevolking massaal dezelfde bejaarde moet laten staan in de bus. Voordringen bij de apotheek geeft geen pas, ook niet als u nu bepaalde medicijnen zelf moet gaan betalen. En dat er moeilijk aan kinderopvang te komen is, wil niet zeggen dat kinderen niet meer opgevoed hoeven te worden. En zo is er een hele rits kleine mentaliteitsveranderingen die heus niet alleen afhankelijk hoeven te zijn van een Minister-president met een slecht kapsel.

Als hij de Satire in de ban wil doen, dan geeft u daar toch ook niet massaal gehoor aan?