Normoverschijding moet flink worden bestraft zullen ze in Twente gedacht hebben. Scholieren aldaar die teveel spijbelen, kunnen een celstraf van twee weken in een jeugdinrichting krijgen. Het gaat dan wel om notoire spijbelaars, zij zouden namelijk wel eens crimineel kunnen worden.

“In overleg met de jeugdhulpverlening en reclassering moet worden gekeken hoe spijbelaars kunnen veranderen. “Jeugddetentie is daarin de laatste schakel. We denken in eerste instantie aan een voorwaardelijke straf van twee weken. Maar uiteindelijk is het de kantonrechter die bepaalt of iemand ook daadwerkelijk in een jeugdinrichting verdwijnt. Het is ook denkbaar dat de rechter het nog eens wil proberen met een taakstraf.”

Moet zeggen dat ik het wat overdreven vind allemaal. Jeugdigen die elkander de hersens inslaan worden amper bestraft maar krijgen een buurthuis en leuke activiteiten kado. Maar spijbelen is zo’n halsmisdrijf dat we pubers maar in de cel flikkeren. En is het nu ineens de taak van de reclassering om scholieren in het gareel te houden? Ik maar denken dat dat bij de onderwijsinspectie thuis hoorde. Buiten dat klaagt politie, reclassering en justitie steen aan been vanwege te hoge werkdruk, te weinig cellen en te weinig mankracht en Twente gooit er gewoon vrolijk een bak pubers bij. Het mag de maatschappij wat kosten blijkbaar ..

Overigens heb ik aardig wat gespijbeld in mijn VWO jaren (sorry Pa :)). Op de Universiteit heet dat niet meer zo maar gebeurd het des te meer. En zo slecht ben ik niet uitgepakt lijkt me.

Heeft u vroeger nooit gespijbeld?