“AMSTERDAM – Niet de koningin maar de premier moet op prinsjesdag de troonrede uitspreken. Dat heeft D66-fractieleider Dittrich gezegd tijdens een discussie over de monarchie in Vrij Nederland, dat woensdag verschijnt.

Dittrich vindt dat de premier deze taak moet verrichten, omdat die hiermee zijn regeringsbeleid verdedigt. De minister-president schrijft de rede ook. Koningin Beatrix leest hem alleen maar voor. De D66-leider noemt dat ‘een vorm van volksverlakkerij’, omdat veel televisiekijkers denken dat de koningin haar eigen verhaal houdt.

D66 vindt het wel prima dat Beatrix de traditie voortzet door in de Gouden Koets naar de Ridderzaal te rijden. Maar vervolgens moet de premier zelf zijn beleid uiteenzetten.” Verder…

Tja. Persoonlijk denk ik dat D’66 het volk nogal laag inschat. U weet toch ook dat de Koningin de troonrede niet zelf schrijft? Buiten dat klinkt het zo een beetje onzinnig. Ze mag niet meer voorlezen, maar mag wel met Gouden koets naat de Ridderzaal rijden. Dat is toch nog meer de schijn ophouden dan nu al gebeurd?

Door wie zou u de troonrede het liefst uitgesproken zien?