Misschien is het u wel eens opgevallen, ik heb een vrij sterke mening. En die mening ontwikkel ik ook vrij snel. Niet omdat ik zomaar wat meen overigens. Ik denk gewoon erg veel en snel en dan heb je al vrij gauw een mening over uiteenlopende zaken. En wie heeft er nou geen mening? Heb ik een mening gevormd, dan ben ik daar niet snel van af te brengen. Wat helemaal niet wil zeggen dat ik me er tot het eind der tijden aan vast klamp. Welnee! Maar ik moet wel goede argumenten horen wil ik mijn mening heroverwegen. “Ik vind gewoon dat jouw mening nergens op slaat” beschouw ik niet als goed argument nee. “Olifanten zijn helemaal niet roze maar grijs, ik heb er net tien in Artis staan te bekijken en die waren net zo grijs als alle olifanten die ik op discovery langs zag lopen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vrijwel alle olifanten echt grijs zijn!”. Tja, dat is wel iets om over na te denken. Wie ben ik om de roze olifant in stand te houden nietwaar.

Nou wil het geval dat er vele mensen in mijn leven geweest zijn, die in discussies en mijn ogen een bizarre mening over mij bleken te hebben en dat tevens als argument probeerden te gebruiken. Namelijk “Jij hebt een veel te sterke mening” Met vaak daaraan gekoppeld: “Daar kan ik niet tegenop dus moet je dat maar minderen”. Vrijwel alle gevallen betrof de discussie zaken die zeer persoonlijk waren. Bijvoorbeeld mijn bisexualiteit, ME of persoonlijke voorkeuren. Wat het geheel in mijn ogen alleen maar bizarder maakt.

Want wat is dat nu voor een stelling? Als je er niet tegen op kan, moet je misschien met betere argumenten komen. Maar ook, hoe doe je dat? Een ‘minder sterke’ mening hebben? Je minder dominant opstellen, open staan voor andere argumenten, iemand uit laten praten alvorens iets te menen, het kan allemaal. Maar uit het niets er minder mening op na gaan houden? Of eigenlijk spontaan minder zeker van je eigen zaak zijn? Geen idee hoe dat in zijn werking zou moeten gaan. Dat wisten al die mensen trouwens ook niet, dat moest ik ‘gewoon’ maar doen. Blijkbaar zou het prettig zijn als ik een stuk onzekerder zou zijn. Persoonlijk denk ik dat het meer zegt over hun onzekerheden dan mijn sterke mening.

Ik vind het net zoiets als wensen dat geld aan de bomen groeit eerlijk gezegd.