De mijnheer van de huursubsidie spoort niet geheel geloof ik. Ten eerste vond hij dat de aanvraag vangnetregeling huursubsidie die we wilden aanvragen helemaaaal geen haast heeft dus best kan wachten tot Januari. Want tenslotte belde ik nu pas terwijl mijn partner al 2 november zijn baan verloren had. Let wel, ik had toen al drie keer uitgelegd dat de beschikking WW pas vorige week binnen was gekomen. Na de vierde keer en lichtelijk geirriteerd uitleggen vroeg de mijnheer “Maar wat is een beschikking dan?” Ik had me nog redelijk snel herstelt waarop ik – ietwat sarcastisch, dat moet ik toegeven – uiteenzette dat dat een papiertje is van de UWV waarop vermeld staat dat er een uitkering toegekend is en hoe laag dat bedrag dan wel niet is. Vond u zijn eerste vraag al niet getuigen van enige kennis van zaken, de sarcastische opmerking die erop volgde deed mijn ogen uit mijn kassen vallen. “Ja zeg mevrouw, u kunt zelf toch wel rekenen. Zeventig procent van het laatstverdiende loon en u weet al hoe hoog de uitkering is. Dus dat is geen rede om hier niet heen te komen.” Dit onder overdreven gezucht en gesteun.

Inderdaad, ik kon me niet geheel meer beheersen en heb iets in de hoorn getoeterd van “Ja zo gaat dat altijd tenslotte. Ik reken maar wat uit, stap naar een instantie en dan gelooft iedereen me op mijn woord. Omdat ik zo’n betrouwbaar hoofd heb, denk ik. Ik zeg gewoon, nouhou ik denk dat ik ongeveer zus-en-zo verdien dus dan geven jullie me vast wel huursubsidie nietwaar!!” Het halfslachtige sjacherijnige gemompel aan de andere kant van de lijn heb ik maar opgevat als een bekentenis van stommiteit.

Enfin, het schoot verder niet erg op. Hij werkte toch niet rond de kerstdagen dus het had geen enkele zin nu te komen. Het formulier opsturen is een onmogelijkheid, ook al was ik chronisch ziek. Ik zou het zeker foutief invullen en de verkeerde stukken meezenden, dat deed iedereen volgens zijn overtuiging. Nu moeten we dus in Januari langskomen enkel en alleen om ons uit te laten leggen wat er op het formulier gevraagd wordt. Mijn hemel, ik heb op mijn opleiding zulke formulieren moeten ontwerpen! Toen ik nogmaals aantekende dat ik chronisch ziek ben en dus moeilijkheden heb om daar s’ochtends te geraken, kreeg ik ook nog eens zijn werkschema, manier van werken, atv-dagen, welke mensen huursubsidie aan komen vragen en ga zo nog maar ettelijke minuten door. Daaruit bleek overigens wel dat er slechts een persoon op die afdeling werkt, namelijk hij. Hij is 24 januari, 2 januari en 5 januari vrij en dan is het loket gesloten.

Inderdaad, nooit proberen in december nog zaken geregeld te krijgen!!