Las net dat de verkoop van sterke drank het afgelopen jaar met 25 procent is gekeldert. En blijkbaar verkocht zelfs de Beerenburg in de winter niet beter dan de rest van het jaar, terwijl die flessen normaal in dat jaargetijde met dubbele aantallen de winkel uit vliegen. Dat zat er natuurlijk wel in met een accijnsverhoging van 18% in combinatie met een recessie. Die lage verkoopcijfers zal niemand verwonderen lijkt me.

Waar ik me wel over verwonderde was de naieviteit van secretaris M. Guijt van de Commissie Gedestilleerd: “De verkoop is met een kwart gekelderd. We willen dat de overheid de accijnsverhoging terugdraait

Ok, 70 procent belasting heffen op een fles sterke drank met 35% of meer alcohol is wel wat fors. Maar in deze tijden willen dat de prijs van sterke drank hoog op de politieke agenda staat, dat lijkt me ook ietsje overdreven…