Het is weer eens wat anders dan een stille tocht zullen Retecool, VolkomenKut, GeenStijl en vanaf vanmiddag IJsqueen gedacht hebben. Vandaag staat hun weblog op zwart vanwege de volgende rede:
[[image:hansvanwieren.gif::center:0]]
Hans van Wieren
Hans van Wieren is overleden. De 49 jarige docent van het Haagse Stevin College werd gisteren op lafhartige wijze door het hoofd geschoten door de 17 jarige Murat D. Daar de drie grootste Nederlandse weblogs veel jongeren trekken, hebben zij besloten een dag lang op zwart te gaan, als signaal dat het zo niet langer kan. Ruzie los je op door met elkaar in discussie te gaan, niet door geweld.

Nou ben ik het met ze eens. Ruzie los je niet op door geweld. En ik ga er vanuit dat de intentie van deze weblogs de goede is. Maar heel eerlijk gezegd denk ik dat je log op zwart zetten hetzelfde effect heeft als een stille tocht … helemaal niets.

Maar vooral komt het geheel wat hypocriet op mij over. De sites waar niet alleen veel jongeren komen maar waar het tevens een sport is om elkaar verbaal af te slachten en waarbij nog wel eens andere sites willen sneuvelen, willen nu een statement maken tegen geweld. Was het niet GeenStijl die ervoor zorgde dat een anti-geweld site platgespammed werd?

Natuurlijk doet het niets af aan het verschrikkelijke feit dat Hans van Wieren is doodgeschoten door een 17-jarige leerling. Vermoedelijk omdat deze geschorst was …

Toevoeging: bij Sargasso kunnen we zien hoe iedereen elkaar afslacht over het op zwart gaan van de sites. Tja …