AMSTERDAM – Een Kamermeerderheid van CDA, VVD, D66 en SP wil dat het rookverbod in psychiatrische inrichtingen, verpleeg- en verzorgingstehuizen wordt verzacht. De partijen willen de bewoners van deze instellingen hun ‘laatste pleziertje’ niet ontnemen. Bovendien willen ze dat bedrijven die het rookverbod overtreden voorlopig niet worden beboet. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Lees verder ..

Tja. Op zich ben ik hier helemaal voor hoor. Zeg nu zelf, wat heeft het in hemelsnaam voor nut om een 83-jarige in een bejaardentehuis zijn of haar sigaretje te ontnemen? Psychiatrische inrichtingen is helemaal een apart geval te noemen. Daarvan is al geruime tijd bekend dat de meeste patienten roken en dat het verstandiger is gedurende therapie niet te stoppen met roken. Overigens konden deze mensen al niet overal maar er op los paffen, het gaat simpel om enkele rookruimtes waar niet-rokers niet hoeven te komen. De niet-roker kan in dit geval dus gerust adem blijven halen.

Wat ik echter niet begrijp is dat alle maatregelen eerst ingevoerd en geeffectueerd moeten zijn voordat kamerleden hun smoeltje eens open trekken. Wat is er ineens gebeurd vraag ik me dan af. Hebben verschillende kamerleden hordes bejaarden klappertandend in de regen zien staan? Zijn er rellen uitgebroken in psychiarische instellingen? Houdt Zalm het niet uit zonder peukje in de kamer en is iedereen bang voor ontwennings-bezuinigingen?

Och nee het is gewoon politiek. Eerst doen, dan de effecten bekijken en vervolgens pas nadenken …