Had ik u al eerder verteld dat mijn partner een afwijzing kreeg op mijn aanvraag voor ‘Toevoeging’ op WAO en ik derhalve een nieuwe moest opsturen, vandaag kwam daar een bizar staartje aan.

Omdat ik het GAK niet geheel meer vertrouwde, belde ik vanmiddag mijn contactpersoon om te kijken hoe het ermee stond. Waarop mevrouw tot mijn verbijstering mededeelde dat mijn aanvraag (opnieuw!!) bij de WW ligt. Mijn verbijstering werd enkel groter toen de uitleg volgde. Volgens haar gaat WW namelijk boven WAO en was ik dus niet gerechtigd om een toevoeging aan te vragen. Mijn partner heeft echter geen recht op toevoeging omdat ik te laat geboren ben (het is sneu), andersom is mij telkens verteld dat ik wel recht heb op toevoeging omdat mijn partner van het juiste bouwjaar is. Maar niet volgens mevrouw O.! Die beweerde simpel dat een afwijzing voor hem een afwijzing voor mij betekend en dat het normaal is dat hij dan de afwijzing krijg op mijn aanvraag!? Dat ik een afwijzing op mijn naam wenste was genoeg rede om boos te worden op ‘domme’ CiNNeR.

Toen ik een kwartier later bekomen was heb ik nog maar eens terug gebeld met de mededeling dat haar redenerig toch niet de juiste kon wezen. Hoewel mevrouw O. hiervan alleen maar nog bozer raakte bleek het verhaal ineens al een tikkeltje anders. De WW moest het eerst behandelen en daarna werd het pas behandeld door de WAO. Ik dacht nog steeds niet dat dit de juiste gang van zaken was maar enfin, ze bleef het beweren en ging er bijna van stotteren uit kwaadheid, dus ik hing uiteindelijk maar op.

Gelukkig ben ik eigenwijs en heb even de WW gebeld. Die dachten dat ik ter plekke gestoord was geworden en hebben mij in eerste instantie tot vier keer aan toe vertelt dat ik wel zelf een formulier moest invullen en aan de WAO sturen en dat hun er echt niets mee van doen hadden. Na telkens uitleggen dat ik dat al twee keer had gedaan maar mevrouw O. per se wil dat de WW er iets mee doet, besloot men daar dat mevrouw O. ze niet geheel en al op een rijtje had. Inderdaad bleek mijn formulier bij mijn partner in het dossier te zijn geschoven. Dat wordt nu teruggestuurd met een begeleidend telefoontje dat mijn redenering wel degelijk de juiste is, of mevrouw O. haar zaakjes wel netjes zelf wiul afhandelen. Een Toevoeging wordt namelijk op individuele gronden bepaald. Daarbij wordt het inkomen van de partner in acht genomen, niet meer en niet minder.

Toch houd ik mijn hart nog vast. Want mevrouw O. vind dat een WW-uitkering per maand bepaald wordt en dus elke maand een ander bedrag oplevert. Op mijn ‘nee, natuurlijk niet’ werd ze ronduit woest want ‘dat wist zij toch zeker wel’. Het zou wat moois worden! “Kunnen we deze maand de huur betalen?” “Geen idee lieverd, ik weet niet hoeveel geld ik deze maand ontvang?!” Enfin, dat is nu mijn contactpersoon die me moet begeleiden in zaken waar ik als leek geen verstand van behoor te hebben. Fijn!!

Het is bekend dat veel minima extra financiele hulp mislopen en er wordt altijd gesteld dat dat komt omdat die mensen het niet aanvragen of de juiste weg niet kennen. Vergeet dat maar. Het komt gewoon omdat die aanvragen om zomaar een rede afgewezen worden. De brug stond open en haar band was lek dus vergeet het maar ofzo. Niet iedereen is assertief genoeg om gewoon te blijven bellen tot er een normaal weldenkend persoon aan de telefoon hangt nietwaar!

Zo, dat ben ik kwijt ..