Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid te geven zelfstandig straffen op te leggen. Zodoende zou het de druk bij rechtbanken wegnemen. In het wetsvoorstel krijgen officieren de bevoegdheid geldboetes, een ontzegging van de rijbevoegdheid van maximaal een halfjaar en een taakstraf van hoogstens 180 uur op te leggen. Uit berekeningen zou blijken dat het OM met deze nieuwe maatregel in 2002 44.000 kantonzaken en 22.000 rechtbankzaken had kunnen afdoen. Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State. Bron: RTL 4 nieuws

Persoonlijk vind ik het het zoveelste belachelijke plan van dit merkwaardige kabinet. De persoon die de officiele vervolging moet inzetten om een verdachte veroordeeld te krijgen en daar bewijs voor verzamelt en presenteert, mag dan dus plots ook (ver)oordelen en berechten. Met alle risico’s vandien lijkt me. Want waarom bepaalde zaken dan nog voor de rechter brengen als je zelf met zekerheid een taakstraf of boete kan opleggen? Geharrewar over het aantal te hard gereden kilometers, de automobilist verliest gehaaid. Een rij-ontzegging is zo gegeven. Waar de officier om vraagt kan hij zichzelf kado geven.

Zo tijds- en kostenbesparend lijkt het me overigens ook niet. Want is het niet vragen om beroepsprocedures zodat de zaak alsnog voor een rechter terecht kan komen?

Eigen rechter spelen wordt het helemaal in 2004 ..