Heel af en toe zijn er mensen die mij aanspreken op mijn geneuzel over ME. Dat ik me niet zo met die ziekte bezig moet houden maar wat leuks moet gaan doen ofzo. Nou zijn dat altijd mensen die de pest in hebben over het een en ander. Bovendien denk ik niet dat u zich er zo erg aan stoort, anders kwam u niet meer terug tenslotte. Maar toen een maatschappelijk werker mij laatst vroeg of ik altijd zo open over mijn ziekte sprak – en vooral waarom – ben ik er wat meer over na gaan denken.

Ja, ik spreek er altijd zo open over (u had het niet gemerkt? ;)). Sowieso omdat ik daar simpelweg makkelijk in ben. In deze maatschappij lijkt ziekte wel eens een slechte karaktertrek te zijn waar je het niet al teveel over moet hebben. Bent u ook nog in de WAO gevallen, dan moet u zich helemaal flink schamen. In mijn ogen belachelijk. De meeste mensen vragen er niet om maar leven er wel mee. Honderd procent afgekeurd zijn betekend ook dat er aanzienlijke beperkingen zijn. Het beinvloed het gehele leven en waarom zou daar niet gewoon over gepraat mogen worden? Ongelukkig zijn omdat de vloerbedekking niet goed gelegd is mag wel, maar over iets praten wat elk aspect van het leven beinvloed niet. Enfin, you get my drift.

Maar ik praat er ook veel over omdat ik hoop mensen een beetje informatie te kunnen geven. Iemand met ME is tenslotte niet veel aan te zien en de media is niet bepaald volledig als het om vage ziektes gaat. Als ik het niet zou vertellen zou u waarschijnlijk niet beter weten dan dat ik een volstrekt gezond persoon ben. En ik kan moeilijk begrip van mijn omgeving verwachten als ik zelf de lippen stijf op elkaar houd. Daarnaast hoop ik een klein kiezeltje bij te dragen aan ietsje meer bekendheid over een omstreden en vaak amper erkende ziekte. Vele druppels doen de gloeiende plaat toch afkoelen, laat mij een druppel zijn.

Overigens vind ik neuzelen over ME vaak leuk. Omdat ik graag praat, veel praat en lang praat. Omdat het een onderwerp is wat me raakt en waar ik ook iets over te vertellen heb. Omdat ik me graag mag opwinden over van alles en nog wat. En omdat praten erover ontzettend prettig kan zijn. Daarnaast lul ik zat over andere dingen, sommigen zouden willen dat ik mijn mond eens vaker hield 😉

Ik had ook graag de politiek in willen gaan ..