Een ziekte die geen oorzaak of oplossing kent, kent vele remedies. Al is het maar omdat er genoeg patienten zijn die er veel â?� echt veel â?� voor over hebben om beter te worden. Een groep die zich bij uitstek leent voor grof misbruik dus. Zelf ben ik nogal sceptisch over velerlei middelen en over het algemeen spreek ik mij daar nogal eerlijk over uit.

Deze zienswijze wordt mij echter veelal niet in dank afgenomen. Zeker niet door de mensen die denken â?˜je van hetâ?™ gevonden te hebben. Die zijn overtuigd! Die willen mij overtuigen! Die willen het van het dak af schreeuwen! Daar kan ik me op zich wel wat bij voorstellen hoor. Maar ik ben nu eenmaal niet zo optimistisch. Sowieso niet omdat ik deze optimisten zelden beter zie worden. Hoe overtuigd ze zelf ook zijn, vaak zijn de genezingen niet bepaald opzienbarend te noemen. Er is echter nog iets waar menig patient of adviseur blijkbaar niet bij stilstaat.

Er zijn voor ME of delen en symptomen van ME minstens 350 remedies te vinden!! Ja ja, laat dat maar even op u inwerken. Stel je toch eens voor, 350 manieren om beter te worden. Je zou bijna denken dat het een onmogelijkheid is ziek te blijven met zoveel soelaas he? Haal er 150 soorten aspirientjes en vormen van rust vanaf, en u houdt er nog altijd een slordige 200 over. Slechts een mensenleven nodig om het te proberen. Overigens niet alleen de alternatieve manieren hoor, daar zit nog genoeg tussen wat door de reguliere huisarts of specialist uitgeprobeerd mag worden.

Bij elke remedie zijn er mensen die zich genezen zien door deze behandeling. Elke remedie kent ook nog een vaste aanhang die overtuigd is beter te gaan worden. Het is belangrijk hierbij ook te bedenken dat niet alles maar geprobeerd kan worden onder het mom â?˜baat het niet dan schaadt het nietâ?™. Buiten dat de schade aan de portefeuille aanzienlijk kan zijn, nemen bepaalde middelen zeker wel gezondheid risicoâ?™s met zich mee. Door de schadelijke bij-effecten, omdat middelen niet bedoeld zijn voor bepaald gebruik of omdat de doseringen te hoog voorgeschreven worden. Er zijn in het verleden middelen gepromoot waarvan al snel bleek dat ze bepaalde lichaamscellen volledig naar de klote helpen bijvoorbeeld. Maar zelfs bepaalde lichaamseigen stoffen hoeven niet bepaald onschadelijk te zijn als je er maar genoeg van inneemt. En dan zijn er nog de middelen die grote invloed op gestel en leven hebben. Vele patienten krijgen al jarenlang elke dag anti-depressiva voorgeschreven door de huisarts. Niet omdat zij depressief zijn, gewoon omdat het â?˜misschien wel helptâ?™. Zelfs een dieet hoeft niet zonder gevolgen te zijn. Menigeen heeft gratis en voor niets wat extra allergieen en intoleranties opgelopen door teveel van de dagelijkse voeding te schrappen.

Ik wil hiermee niet alles en iedereen over een kam scheren en met het badwater weggooien. Mensen die ernstig ziek en beperkt zijn zoeken en proberen. Elke verbetering hoe klein ook, is er een. En er zijn genoeg tips en trucks die wel kunnen bijdragen aan een verbetering, een gevoel van controle of misschien maar een beter psychisch welbevinden. Of die wel een â?˜baat het niet dan schaadt het nietâ?™ predikaat mogen dragen.

Ook ik heb geprobeerd en zal ongetwijfeld nog eens meer proberen. Maar voorzichtig. Niet zomaar alles. Niet omdat een of andere arts beweerd dat het werkt. En dus ook niet omdat een persoon het me vol enthousiasme aanraad.

Ik geloof gewoon niet dat alle 350 wegen naar Rome leiden …