Ik ging er echt even voor zitten. ‘De achterkant van het gelijk’. Deze aflevering staat in het teken van de psychiatrie. Wanneer kan men zeggen dat iemand psychiatrisch ziek is?

Tot mijn verbazing kwam daar plots de ziekte ME langs zeilen. Omdat ze het nu ‘toevallig toch over mensen hadden die zeggen ziek te zijn maar niet ziek zijn’. Men was het er dan ook onmiddelijk over eens, ME is een somatische uiting van symptomen door een psychisch onwelbevinden. Waar ken ik dat toch van? Och ja, van de psychiatrisch verpleegkundige wellicht die mij vorige week heeft laten gaan omdat er geen enkele diagnose was te stellen op psychiatrish gebied. Of misschien was het de psycholoog, die me al meteen niets kon bieden aangezien ik op psychisch vlak echt niets mankeerde.

Een psychiater wist het helemaal mooi te brengen. ‘We gebruiken de naam ME alleen omdat er verder onderzoek gedaan moet worden in de psychiatrie’. Want ‘die mensen geloven zelf natuurlijk wel dat ze ziek zijn’.

Nou, ik geloofde er niets van dat ik ziek was hoor. Maar aangezien elke psych en peut me weggestuurd heeft omdat ik volslagen normaal bleek maar menig arts ME heeft gesteld en twee keuringsartsen mij hebben afgekeurd, vermoed ik dat ik toch wel iets lichamelijk zal mankeren. Gek he?

Viel me een beetje tegen van juist dit programma.