Wetsvoorstel: klokkenluiden wordt burgerplicht

Groenlinks wil van het ‘klokkenluiden’ een burgerplicht maken. De fractie presenteert vandaag tijdens het normen en waardendebat in de Tweede Kamer een initiatiefwet hierover. Volgens het voorstel moeten mensen die criminele activiteiten op het werk ontdekken dit voortaan gaan melden. Het gaat dan om fraude, machtsmisbruik, belastingontduiking of andere vormen van criminaliteit op het werk. Het niet nakomen van de aangifteplicht betekent twee tot vier jaar cel. Eerder diende GroenLinks al een initiatiefwet in ter bescherming van klokkenluiders, deze wet is nog in behandeling.
Bron: RTL 4 nieuws

Ok. Klokkenluiders een betere bescherming bieden, daar ben ik helemaal voor. Tenslotte is degene die misstanden aan het licht wil brengen nu vaak de lul die de rest van zijn of haar leven in sneltreinvaart volkomen verpest ziet geraken. Weinig motivatie om aan de bel te gaan hangen. Maar mensen die de klok niet (durven te) luiden een gevangenisstraf op willen leggen en dan ook nog een straf die een roofovervaller ook zou kunnen verwachten… Nee. Dat lijkt me een erg negatieve stimulans en bovendien omgekeerde wereld. Zeker als je bedenkt dat de meeste fraudeurs hun straf met gemak ontlopen, komt het bestraffen van mensen die niet hun baan op het spel durven zetten of hun buur niet durven aan te geven wat merkwaardig over.

Neem nu het UWV. De heer Joustra verdomd het gewoon om ontslagen te geraken, de Minister wil hem simpelweg een vergelijkbare baan met de bijbehorende zelfde riante betaling geven. Zouden we zijn secretaresse nu maar voor twee jaar achter de tralies moeten mieteren? Of zijn vrouw wellicht, die wist er vast ook wel wat van. En wat te denken bij alle bouwfraudes die steeds maar weer boven komen drijven. De halve Tweede Kamer kan zo de bak in. Dat laatste is dan nog best een aantrekkelijk idee …

Wat denkt u?