Mijn vriend had vandaag een sollicitatiegesprek. Het ging om een afwisselende functie, uit de advertentie bleek dat de sollicitant van alles wat in huis moest hebben. Van contact met klanten, verwerken van orders tot af en toe de handen uit de mouwen in het magazijn en in elkaar zetten van bureau-goederen. Verder was het een kleine advertentie en geen sjiek bedrijf ofzo.

De directeur die het sollicitatiegesprek afnam, was zelf niet erg punctueel. Hij was ‘vergeten’ dat hij ook ‘s ochtends sollicitanten had uitgenodigd. Gelukkig kon men hem na een half uur nog ergens vandaan gesleept krijgen. Verder was lezen niet zijn sterkste kant vermoedelijk, aangezien hij enkele zaken in het CV zou willen zien die er ook gewoon in vermeld waren. (‘Och ja, het staat er wel’). Van zijn sollicitanten verwachtte hij echter wel ‘perfectie’. “In de advertentie vragen we om een representatief persoon, waarom heeft u dan een spijkerbroek aan?” Tja, wellicht omdat je niet verwacht jezelf in pak te moeten hijzen als je in een magazijn dozen moet gaan verslepen?? Mijnheer vond toch dat een ‘nette broek’ vereist was.

De baan zal dus wel niets worden, hoewel de kans groot is dat deze directeur enkel spijkerbroeken voor zijn bureau te zien krijgt. Nette spijkerbroeken hoor, dat dan weer wel. Zou het een rol spelen dat dit soort mijnheren keus te over heeft tegenwoordig? Vriendje behoorde namelijk bij de tien uitverkorenen van de vierhonderd sollicitatiebrieven die het bedrijf ontvangen had. Ongetwijfeld zal een van die vierhonderd wel een pak aantrekken.

Ik ben van mening dat ze de kledingcode maar eens moeten vermelden in advertenties. Het blijft nu altijd weer zo’n gok tenslotte. Bij het vorige bedrijf waar alleen klantcontacten belangrijk waren en er geen magazijn aan te pas kwam, werd iedereen in pak juist subiet afgewezen. Onder het mom ‘informele werksfeer’. En zo is het nooit goed …

Wat trekt u aan bij een sollicitatie?