Ruim driekwart van alle Nederlanders vindt dat Nederland een eigen cultuur heeft. Tegelijkertijd is ruim 64 procent van deze mensen bang dat Nederland zijn eigen cultuur aan het verliezen is. (…) 60 Procent van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse cultuur dwingend aan nieuwkomers moet worden opgelegd. Bijna de helft wil de grenzen sluiten voor immigranten, 30 procent staat achter het huidige vreemdelingenbeleid en 6 procent is voor een ruimhartiger beleid. Verder ..

Tja.. Het is voor mij maar de vraag hoe specifiek en ‘Nederlands’ onze cultuur eigenlijk (nog) is. Persoonlijk ervaar ik helemaal geen exclusiviteit van cultuur moet ik bekennen. (Moest ook meteen denken aan een uitzending van ‘De vakantieman’ waarin nederlanders op vakantie gevraagd werd Nederland aan te wijzen. Meer dan de helft wees maar wat aan, van Italie tot Finland) Kijken we naar voedsel, dan is de pizza, de chinees en de shoarma toch niet meer weg te denken? Nederland bezit ook (gelukkig) geen eenduidige religie, deelt zijn tradities met het westelijk halfrond en heeft toch maar weinig echt eigens wat je nergens anders kan vinden. Dus wat moeten we de ‘nieuwkomer’ nu eigenlijk opdringen? Klompen dragen, drop eten en een volkslied kunnen zingen wat menig Nederlander zelf niet kent? Integreren betekend niet alles lukraak opdringen dacht ik. Voor de hand liggende dingen als de taal spreken en het systeem kennen ok, maar een gehele cultuur door iemand’s strot duwen lijkt me weer een ander uiterste. Zover we een eigen cultuur bezitten dus.

Bovendien zijn er ook positieve kanten te ontdekken aan het leren kennen van andere culturen. Wellicht zouden wij wat beter voor onze ouderen kunnen zorgen, en voor onze omgeving. Wat gastrvrijer kunnen zijn. Een relaxtere levenswijze aan kunnen nemen. En wat niet te denken van de heerlijke gerechten die we hebben leren kennen.

Misschien had er eigenlijk moeten staan ‘zo’n 64 procent van deze mensen is bang voor de Islamtische cultuur en leeft in de veronderstelling dat elke buitenlander een terrorist in de dop is of minstens zijn vrouw afranselt’. Want zeg nu eerlijk, men maakt zich niet massaal zorgen om engelse, spaanse of amerikaanse nationaliteiten. Een Franse croissanterie is weer wat anders dan een Islamitische slager. Er is weinig ophef als ons kabinet 20.000 Polen hierheen wil slepen. En maken mensen zich evenveel zorgen om Fillipijnse of Russische bruiden?

Maar wellicht weet u wel iets te bedenken wat de nederlandse cultuur speciaal zou maken?