Een man uit Tilburg die vorige week dood is gevonden, is ruim twee weken niet opgemerkt door zijn hulpverleners. De man had een appartement in een huis waar mensen onder begeleiding wonen. De directie van het woonproject spreekt van ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. De begeleidster van de man was al drie weken ziek. Hij kon bij problemen telefonisch contact opnemen. Ook op het werk van de man werd geen alarm geslagen omdat hij drie weken eerder ziek was gemeld

Op het nieuws werd er nog aan toegevoegd dat “begeleid wonen niet hetzelfde is als ‘beschermd’ wonen”. Noem mij maar idioot, maar ‘beschermd’ wonen had ik nog nooit van gehoord en bij ‘begeleid’ wonen stel ik me wel ietsje meer voor dan dit! Er zaten tien personen in dat huis die intensief begeleiding nodig hebben. Maar blijkbaar is begeleid wonen hetzelfde als eens in de drie weken een begeleider op bezoek die vraagt hoe het gaat. Daar kan je ook wel een maatschappelijk werker voor inschakelen dus, zo’n apart huis met alle kosten van dien biedt tenslotte niets extra.

Wie vindt nog dat Nederland een verzorgingsstaat is?