[[image:bloedzakje.gif::left:0]]Hieronder vroeg ik mij af waarom MEers geen bloed mogen geven als gesteld wordt dat ME slechts tussen de oren zit. Enkele mensen dachten dat dat misschien ter bescherming van de ME-patient zelf is. Helaas, niets is minder waar. Een ME-patient mag geen bloed geven omdat er niet genoeg bekend is over de ziekte en men bang is anderen te kunnen besmetten of er iets niet goed met het bloed zal blijken. We zijn een risiciogroep dus. Wat mij heel normaal in de oren klinkt overigens. Zolang de oorzaak niet bekend is, moet men geen overbodige risico’s nemen nietwaar.

Maar waarom dan tegelijkertijd blijven volhouden dat het een questie van psychosomatie is, op te lossen met een gezellig gedragstherapietje? Lucky guess? Subsidies, onwetendheid, geld, geld, geld … En gemakzucht misschien. Wat is nu makkelijker dan de patient de schuld geven van zijn of haar eigen ziekte.

Vallen ze hier gewoon door de mand dus…