[[image:werk1.jpg::left:0]]Vandaag was het opnieuw op RTL4 nieuws, werken voor de bijstandsuitkering. In verschillende gemeenten is het een verplichting geworden, wie in de bijstand geraakt moet werken voor zijn geld. Het gaat hier om simpele banen in sociaal werkplaatsen, meestal zo’n twintig uur per week. In ruil daarvoor krijg je een uitkering en begeleiding bij solliciteren. Bovendien zou het goed zijn om een werkritme (want alle uitkeringsgerechtigden liggen tot de middag in bed natuurlijk) en sociale contacten te houden (werkelozen raken blijkbaar niet alleen hun baan maar gelijk hun vriendenkring kwijt) en ‘leer je misschien nog wat machines te bedienen’ (tja, wat is handiger voor een verpleegster dan een zaagmachine te kunnen bedienen nietwaar!).

Wellicht klinkt het u ook niet gek in de oren. Voor niets gaat de zon op, waarom niet werken voor de bijstand? Tja, sowieso omdat het om sociaal werkplaatsen gaat. Werkplekken die gecreeerd zijn voor mensen met een arbeidshandicap en waarvan de verwachting is dat die met hordes tegelijk van de WAO naar de bijstand mogen. Vaak is plaatsing bij een sociaal werkplaats al helemaal niet zo makkelijk, nu mogen de arbeidsgehandicapten ook daar concurreren met hun gezonde medemens.

[[image:werk2.jpg::right:0]]Daarnaast komt het wat merkwaardig op me over. Aangezien vrijwilligerswerk vaak niet mag omdat men dan plots minder zou kunnen solliciteren. Is het dan niet gek dat twintig uur plankjes of hangertjes maken blijkbaar wel tot de mogelijkheden behoort maar enkele uurtjes vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis een strafkorting op diezelfde uitkering kan opleveren? Ook de willekeur lijkt me stekend. Het is geheel afhankelijk van de woonplaats of men sowieso sollicitatietraining en/of omscholing kan krijgen of dat je een werkplekje moet bemachtigen om dezelfde begeleiding te mogen ontvangen.

Al met al klinkt het mij dus toch wat onozel in de oren eigenlijk. Het lijkt me dat daar wel betere alternatieven voor te bedenken zijn, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk stimuleren. Past ook nog in het prachtige ‘normen en waarden’ debat.

Wat is uw idee hierover?