[[image:pillen.jpg::left:0]]Hmz. Nav dit bericht vandaag naar de apotheek gestapt met de vraag of ik zonder herhalingsrecepten de pil mee kan krijgen. Maar nee, sinds dit jaar kan dat juist weer niet meer. Het herhalingsrecept is namelijk nodig om de anti-conceptiepil vergoed te blijven krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Tja, dat klinkt niet geheel onlogisch. Wel jammer, in dit geval is het dus de ziektekostenverzekeraar die roet in het bezuinigen gooit!

Overigens zag ik in mijn reacties enige verhalen over de ‘receptenlijn’ staan (Zo kunnen mensen 24 uur per dag hun herhalingsrecept inspreken). Die hebben we hier ook en het is een mooi iets. Maar een herhalingsrecept kost wel nog net zoveel als direct aangevraagd bij de huisarts of assistente. Zo’n simpel receptje kost zo tussen de 15 en 25 euro, afhankelijk van de kosten die een betreffende huisartsenpost heeft. Er kan dus behoorlijk leuk aan verdiend worden. Of leuk op bezuinigd als je het mij vraagt.

Natuurlijk kan lang niet alles zomaar op doorlooprecept alsof het niets is. Maar een recept uitschrijven wat door de apotheek in delen geleverd wordt, dat zou in aardig wat gevallen wel kunnen! Je krijgt dan bij elke keer medicijnen afhalen een briefje met ‘rest-aantallen’ mee en zo hoef je niet telkens terug naar de huisarts. Mijn oogarts doet dat bijvoorbeeld. Dus krijg ik voor een jaar het recept voor oogdruppels mee, levert de apotheek het per maand aan samen met een groen briefje voor de resterende maanden in dat jaar en betaalt mijn verzekering slechts eenmaal voor het uitschrijven van het recept. Zou dat op herhaling gaan (wat in mijn vorige woonplaats het geval was) moest ik het twaalf keer per jaar aanvragen. Hij spaart voor mijn verzekering dus maar liefst 192,50 uit!!!

Dat kan toch aardig oplopen nietwaar?