[[image:haai.jpg::right:0]]Reuzenhaaien, krokodillen, zeeschildpadden en Mexicaanse gravende kikkers mogen niet meer als huisdier worden gehouden. Maar wurgslangen als boa’s en pythons en een gifslang als de cobra mogen best een plaatsje in huis krijgen. Dat adviseert de Raad voor Dierenaangelegenheden aan minister Veerman van Landbouw. De raad kijkt bij het advies alleen naar het welzijn van de dieren, niet naar de gevaren voor de mens.

Pas als eventuele veiligheidsmaatregelen de gezondheid van het beestje aantasten, wijst de raad het houden van deze dieren als huisdier af. Het gaat om bepaalde soorten boa’s, pythons en cobra’s die liefhebbers in huis mogen halen. Daar moeten wel voorwaarden voor gaan gelden, maar die zijn nog niet opgesteld. Het kan gaan om eisen aan kennis over de verzorging van de dieren, een verplichte bedenktijd bij aanschaf en certificatie van dierenwinkels.

“De dieren die niet geschikt zijn als huisdier, hebben over het algemeen vreselijk veel water nodig. Dat mag je van een burger niet eisen”, zegt de Raad voor Dierenaangelegenheden. Vorig jaar boog de raad zich al over zoogdieren en vogels.

Het lijkt wel omgekeerde wereld hier. “Dat mag je van de burger niet eisen”?? Die burger zou dat al niet moeten willen en de betreffende dieren zouden er tegen beschermd moeten worden.

Bovendien, wie wil er nu een haai als huisdier?