[[image:weedtop.jpg::left:0]]De energiebedrijven in Nederland willen dat Justitie een speciale officier van justitie instelt die opsporing gaat verrichten naar hennepkwekerijen die illegaal stroom aftappen. De ondernemingen, zoals Nuon, Essent en Eneco, vinden dat er nu bij justitie en politie te weinig aandacht aan het stroomstelen wordt besteed.

Volgens de energiebedrijven wordt er jaarlijks zeker 200 miljoen euro aan stroom gestolen, hetgeen nog een voorzichtige schatting is. Bovendien levert de diefstal vaak gevaarlijke situaties op voor omwonenden, vanwege het geknoei met stroomdraden en overbelasting van het net. (…)

Nuon en Eneco starten binnenkort een proef met digitale meters. Zo kan veel makkelijker nagegaan worden hoeveel stroom er in een wijk wordt gebruikt. De energieconcerns proberen overigens altijd de schade te verhalen op de stroomdieven. De schuldige wordt afgesloten van het elektriciteitsnet totdat hij de rekening betaalt. Dat lukt echter alleen als de hennepkweker ook op het adres woont waar gekweekt wordt. Gehele artikel ..

Dat ze hier dan ook maar een bezoekje komen afleggen. We hebben de afrekening binnen en moeten maar liefst 170 euro bij betalen. Bovendien wordt het voorschot nu op 215 euro gezet! (daar zit het water dus niet bij, dat is nog eens een slordige 53 euro per drie maanden). Op een of andere manier zouden we elk jaar weer meer gaan verbruiken (in drie jaar van 100 gulden naar 215 euro) en verder weet Essent het natuurlijk ook allemaal niet. Heb de vorige twee jaren al geprobeerd iemand hier te krijgen om een blik op de meters en de ketel te werpen maar daar doet Essent niet aan, dat moeten we zelf maar ‘uitzoeken’. Hopelijk willen ze dit jaar wel met iemand over de brug komen gezien de aanstormende open markt enzo. Anders gaan we het zelf wel uitzoeken bij een andere aanbieder …

Voor de vergelijk, hoeveel bent u kwijt aan gas & licht?