[[image:stofzuiger.jpg::right:0]]VVD-leider en minister van Financiën Zalm vindt dat bijstandgerechtigden als hulp in de huishouding moeten werken bij mensen die aanspraak maken op hulp. Gemeenten moeten daarop toezien. Het Rijk trekt via de AWBZ 1,2 miljard euro uit voor huishoudelijk werk bij zieke mensen. Maar volgens Zalm stijgen de kosten. Verpleegkundigen moeten nu ook huishoudelijk werk doen.

Er zitten zo’n 400.000 mensen in de bijstand. Als zij gaan helpen in de huishouding, verdienen zij zelf hun inkomen en blijven zij ook fit voor de rest van de arbeidsmarkt, aldus Zalm. Gehele artikel en fragment..

Op het nieuws hoorde ik Zalm nog iets zeggen als “Iedereen heeft een huis, iedereen moet huishouden doen, dus iedereen kan huishoudelijk werk doen” Nou durf ik dat wel te betwijfelen hoor. Iemand met een huishouden van Jan Steen zal niet bij een ander een uitstekend oog voor stof hebben en er zijn nog genoeg mensen die vinden dat de afwas best tot aan het plafond mag staan. Daar zal de hulpbehoevende blij mee zijn, dat soort hulp??

Buiten dat vind ik het echt een onzinnig idee wat ook alleen door een VVDer bedacht kan worden. Het is de bedoeling dat die mensen uit de bijstand geraken door een baan te vinden. Oftewel, de mensen die thuishulp nodig hebben kunnen rekenen op elke maand een ander gezicht in huis of af en toe geen hulp als iemand pardoes een baan vind. Daarnaast loop je enorm risico een totaal ongemotiveerd persoon in huis te krijgen en dat heet dan ineens ‘goede verzorging’. Het is namelijk niet de bedoeling dat de bijstandsgerechtigde weigert, Zalm’s moeder zei immers vroeger al “Als je geen zin hebt, moet je maar zin maken”. Mooie leus in de zorg Gerrit!

Verder lijkt mij dat het mensen niet geschikter maakt voor de arbeidsmarkt, eerder ongeschikt om voluit te soliciteren. Want hoe moet dat in de praktijk? “Nee sorry, dat sollicitatiegesprek kan pas over een week en alleen op dinsdag en donderdagmiddag, ik moet schoonmaken bij mevrouw Bruintjes. Of ik de baan wel wil? Jawel maar eh … Hallo? Hallo?” Of is daar ruimte voor en krijg je andere taferelen. “Wat zegt u, al zes weken geen thuishulp gehad? Ja sorry, u moet begrijpen dat uw hulp wel zich wezenloos moet solliciteren dus hij zal niet altijd tijd hebben. Met een beetje geluk krijgt u over twee weken een nieuwe uitkeringstrekker. Pardon, uw bed stinkt en de afwas loopt vanzelf weg? Nou ja, niets aan te doen mevrouw, wees blij dat u zorg krijgt he!”

Rutte vergeleek dit plan met het kleerhangers inpakken wat bijstandgerechtigden in Helmond verplicht zijn te doen. Natuurlijk was ook hij dol enthousiast. Noem mij maar gek, maar hulpbehoevenden zijn geen kleerhangers. Dit lijkt me ook een puur financieel plan waarbij den mensch weer eens totaal uit het oog verloren is. Men kan zich gek bezuinigen op personeel in de thuiszorg (kunnen die mooi voor de bijstand gaan werken!) en scheept de mens die afhankelijk is van goede thuiszorg af met totaal ongemotiveerde hulp waar niet op te bouwen is omdat die hulp continue op zoek is naar een andere baan. Den mensch in de bijstand wordt opnieuw gezien als halfgare idioot die zonder prikkel natuurlijk alleen nog maar geisoleerd zonder geld thuis wil zitten, binnen afzienbare tijd nog niet naar de supermarkt kan wandelen en de kennis zo uit zijn hoofd ziet lopen waardoor hij ongeschikt voor de arbeidsmarkt geraakt. Maar het levert centen op en dan is Zalm al blij!

Doet me denken aan destijds de uitzending van Netwerk. Waarin Zalm de opdracht kreeg te koken op budget van een bijstandsmoeder met twee kinderen. Hij bleef onder de vijf euro en stond te stralen van geluk. Helaas was dat ene kipfiletje, wat rijst, een beetje groente en een half pak yoghurt bij lange na niet genoeg te eten voor dit gezin met opgroeiende kinderen. Maar Gekke Gerrit bleef zich blindstaren op zijn financiele resultaat, ondervoeding kwam niet in zijn woordenboekje voor. Hij gaf wel ruiterlijk toe geen clue te hebben wat zijn eigen gezin aan boodschappen uitgaf of wat welk produkt dan ook eigenlijk koste. Duidelijk was in elk geval dat hij niet rond zou kunnen komen in de bijstand. Ook zijn eigen rookverbod bleek weinig te bevallen. In het Europees parlementsgebouw werd hij op zijn vingers getikt voor roken in een niet-rokers ruimte. Verontwaardigd was hij, er was immers ‘helemaal geen rokersruimte ingericht’. Dat dat voor half Nederland zo is, is hem blijkbaar ontgaan. Hij doet geen boodschappen dus ziet ook niet en passant het winkelpersoneel in de kou blauwbekken met een peukje natuurlijk.

Nu is het wachten tot zijn moeder de bijstandgerechtigde over de vloer krijgt. Wat een verbazing zal hem ook hier ten deel vallen. Tenslotte doet hij ook geen flikker in het huishouden en ik betwijfel of hij weet hoe een stofzuiger werkt. Gekke Gerrit heeft het namelijk prima in orde. En het zal hem zijn reet roesten welk effect zijn maatregelen hebben, zolang hij straks maar fijn wachtgeld krijgt zonder sollicitatieverplichtingen, waar hij een professionele huishoudelijke hulp van kan inhuren en zeven keer per week van uit eten kan.

U dacht dat de politiek feeling met de bevolking had?