Reacties uit onze omgeving op het Gas & licht topic bevestigde wat we eigenlijk al wisten, wij betalen bizar veel! Vanmiddag nog even het verbruik zitten vergelijken met mijn vader en wij zouden zo’n 2,5 keer zoveel electra verbruiken terwijl hij zelfs electrisch kookt. Dus vandaag maar het gratis nummer van Essent gebeld. Waar ik een onnoemelijk aardige mevrouw aan de lijn kreeg. Behoorlijk vervelend eigenlijk, zo’n aardige mevrouw kan ik moeilijk gaan uitschelden als het me niet zint, en het zinde me allerminst.

Natuurlijk konden we een monteur naar onze meter laten kijken. Dat kost alleen wel even 127 euro!? Zijn de meters inderdaad niet goed, krijg je dat geld terug. Mankeren de meters niets dan heb je een hoop geld in de prullenbak gesmeten. Ha fijn. We kunnen ons voorschot van 215 euro al niet meer betalen, moeten het bedrag wat bijbetaald dient te worden al lenen, maar natuurlijk schudden we hier zo 127 euro uit onze geldboom?? Maar zoals al gezegd, deze mevrouw was superaardig en ging proberen iets voor me te doen. had ik een momentje? Voor een gratis nummer en hulp altijd natuurlijk!

Een kwartier later kwam ze terug met een ontzettend halfwas oplossing. Iedereen bij Essent vindt ons verbruik en voorschot bedrag namelijk merkwaardig en bizar hoog. Maar toch kunnen ze niet op de bonnefooi een monteur sturen. Nu krijgen we een boekje waarin we drie maanden lang de meterstanden en activiteiten moeten invullen. Daarna terugsturen en dan gaan ze kijken of het misschien merkwaardig aan de hoge kant is. Tja, merkwaardiger is natuurlijk dat dat eigenlijk al vaststaat gezien de grootte van het huis, de aparaten die hier staan enz maar wij na drie jaar gesodemieter toch nog drie maanden moeten bijhouden. Maar de lieve mevrouw verontschuldigde zich zes keer voor het feit dat ze niet meer geregeld kon krijgen en ik wist niets anders te doen dan ‘ja, doe dat maar dan’ zeggen.

Nog een raar zijspoor. Een andere mevrouw van een andere afdeling had uitgelegd dat als de meters stuk zijn, ze eigenlijk altijd te traag gaan lopen en niet te snel. Dus is het geheel niet waarschijnlijk dat die van ons te snel zouden lopen. Ja ja, geloven ze dat nu echt daar? Zeker nooit Kassa of Radar gekeken.

Enfin, we zitten er nog even aan vast dus. En eerlijk gezegd betwijfel ik of er over drie maanden wel een constructieve oplossing gezocht wordt. Wat kan hun het schelen dat ze bakken vol geld van hun klanten krijgen tenslotte! Van leverancier wisselen zal vermoedelijk niet zoveel uithalen. Het net en de meterkasten blijven tenslotte in beheer van Essent (frust)

Iemand nog een suggestie hier?