[[image:krot.jpg::left:0]]Het houdt ons van de straat moet je maar denken. In elk geval bleek de woningbouw toch wat snuggerder dan wij ze gaven. Vanmiddag na bellen werd me verteld dat ‘de vakman’ – die het gat gevuld had in de box – toch ook zijn vraagtekens had bij de stelling dat het ‘gewoon grondwater’ zou zijn. Blijkbaar vonden ze het alleen niet de moeite om me dat te vertellen. Nu wordt het overgegeven aan de opzichter. Ow leuheuk!! Dezelfde opzichter waarmee we een half jaar hebben lopen soebatten over rolgordijntjes en een geheel weggeschimmeld bed. Eveneens dezelfde mijnheer die bleef beweren dat onze verwarmingsketel echt geen onderhoud behoefde, tot na een half jaar bleek dat: a) deze ketel en sinds plaatsing (vijf jaar) niet was onderhouden, b) dit de oplossing was van alle schimmelproblemen. Bovendien resulteerde het erin dat ik bekend ben gesteld als ‘zeikwijf’ wat ‘altijd moeilijk loopt te doen’ en ik het privilege geniet daar een speciale monteur voor te krijgen die dat sociaal aankan (de woorden van de monteur zelf hoor). Ow, ook nog de opzichter die een half jaar geleden met mij naar die natte plek waar het om draait heeft staan staren, allerlei beloftes deed en vervolgens achter mijn rug om de melding ongedaan gemaakt heeft omdat het ‘volgens dhr X niet om lekkage gaat hoor’). U merkt, we zijn zeer hoopvol over deze mijnheer in questie.

Ook de zaak Gas & Licht kreeg een onverwacht staartje. Sowieso lijken de opgestuurde papieren inderdaad maar weinig voor te stellen. Zo kregen we allerhande tips over te lage voorschotten (lijkt me niet hee!!?), nieuwe aparaten, nieuwe bewoners en nog meer adviezen over zaken die we al hadden uitgesloten. De invulformulieren zijn eveneens gericht op het ons bewust maken van een te hoog verbruik zodat wij er iets aan kunnen gaan doen. Maar goed, we gaan maar invullen en opsturen met begeleidende brief over de achterlijke tips (maar dan beleefder). Nog opzienbarender was het contact met de buurman van drie hoog (ook een twee persoons huishouden). Die betaalde zestig euro per maand maar kreeg een afrekening van 1800 euro!! Nee nee, dit is geen spelfout. Achtien-honderd euro maar liefst. Omgerekend komt hij dus op ongeveer hetzelfde belachelijke bedrag uit als wij, alleen zijn wij een jaar eerder de klos geraakt. Gekke is, die buurman werd meteen benaderd door Essent zelf en bij hem komen ze (geheel kosteloos) kijken of het aflezen van de meter enzo wel goed gegaan is. Is dat nu niet vreemd. Ik moest er zelf voor bellen en zou 120 euro moeten betalen om te laten kijken naar diezelfde meters. Het zou er toch niet mee te maken hebben dat hij een marokaans accent heeft he??

Essent dus morgen nog maar eens bellen, die monteur voor drie hoog wil vast wel even hier op de koffie komen…