[[image:moe_copy.jpg::left:0]]Nav in de knoop stelde Mack een ontzettende hoop vragen. Bij deze dus: de antwoorden…

Hoe moe is moe op een schaal van 1-10? Of is het niet te vergelijken met de moeheid van een gezond mens? En zo nee, Hoe weet je dat dan?

Het is zeker een 9, soms een 10 denk ik. Hoewel het niet geheel te vergelijken is met hoe een ‘gezond’ mens moe wordt. Ik sta moe op, ben al moe voor ik ergens aan begin en ben nog meer moe voor ik naar bed ga. Het is geen ‘tevreden’ moe na een dag vol activiteiten. Meer een moe als ‘mijn lichaam en brein bestaat uit stopverf’. Hoe ik dat weet? Ooit was ik ook een gezond mens en toen zelden moe.


Is het -ik wil slapen- moe of is het -ik ben te beroerd om iets aan te pakken- moe?

Het is een ‘ik krijg mijn armen bijna niet omhoog moe’. Meer het laatste dus, als je het bedoeld in de zin van te beroerd voelen om iets te gaan doen. Vaak heb ik er geestelijk erg zin in, maar dat lichaam wil niet mee.


Helpt sporten? Helpen vitaminen? Zwemmen? Creatief bezig zijn?

Nee, amper, nee en nee. de vitaminen lijken iets te helpen voor mijn algehele weerstand. maar ben er nog altijd niet uit of dat werkelijk zo is of ik het graag geloof. Either way, heb ik er baat bij denk ik dan πŸ™‚ Sporten gaat niet, kan al niet meer rennen voor de bus en met de fiets kom ik tegenwoordig net tot het winkelcentrum (drie straatjes verderop). Dat komt overigens niet alleen door de vermoeidheid maar ook door secundaire symptomen zoals verzuurde spieren, pijn en wazigheid. Zwemmen kan ik als ik een beetje mag ronddobberen en zelfs dat is behoorlijk vermoeiend. Creatief bezig zijn is geoon leuk, maar helpt niks. Heb een deel van mijn creatieve ik in de wacht gezet.


Helpt slapen eigenlijk en slaap je meer dan gemiddeld?

Slapen helpt eigenlijk niet echt, het is dan ook geen slaap-moe. Mijn aantal slaapuren wil nog wel wat verschillen. In het begin sliep ik nog wel eens 23 uur op een dag, maar dat is gelukkig verbeterd. Op zich slaap ik tussen de zeven en acht uur wat vrij normaal is, maar regelmatig moet ik overdag bijslapen. En ik zet een wekker, anders slaap ik uren langer en voel me alleen beroerder. Soms val ik gewoon in slaap bij het lezen ofzo. Maar dat is geloof ik niet zo specifiek een ME-kenmerk.


Helpt het om vaste tijden op te staan en naar bed te gaan?

Nee, niet echt. Maar voor de geestelijke gezondheid is dat wel beter denk ik.


Zou jij een kilometer kunnen hardlopen? Kun je een paar uur wandelen?

πŸ˜› πŸ˜› πŸ˜› πŸ˜› I wished! Hardlopen gaat helemaal niet, wandelen een beetje. Maar na het kwartiertje met de hond heb ik het wel even gehad. Een paar uur wandelen behoort al vrij lang niet meer tot de mogelijkheden.


Stel ik stomme vragen?

Welnee, waarom? Vind het eigenlijk wel leuk dat je interesse hebt.


Wordt je moe van dit soort vragen?

Ook niet. Maar ik lul dan ook graag, dat scheelt misschien πŸ˜‰


Heb ik niet opgelet op school dat ik dit allemaal niet weet?

Neuh, denk niet dat je dit op school behoort te krijgen. Ik wist het in elk geval vroeger ook niet. Toen ik de diagnose kreeg moest er een aardige uitleg bij, had er nog nooooit van gehoord (in ’99)

Zo, ben er moe van … πŸ™‚