[[image:religie.jpg::left:0]]Via Sargasso las ik een interessant stuk van de hand van Paul Cliteur. Ik was van mening dat hoofddoekjes en keppeltjes gerust gedragen moesten kunnen worden, ook in het openbare leven of bijvoorbeeld een rechtzaal. Maar het volgende zette me opnieuw aan het denken: “(…) Zo kan een islamitische verdachte in de rechtszaal die een rechter met een keppeltje aantreft volgens hem alleen maar denken “pech gehad”. Hetzelfde geldt voor een joodse verdachte die een vrouwelijke rechter met een hoofddoekje treft.”

Is dat wellicht geen waarheid als een koe? Zelf heb ik het enkel uit atheistisch oogpunt bekeken, waarbij ik ieders geloofsuiting tot bepaalde hoogte kan respecteren zolang het geen invloed heeft op de functie die diegene bekleed. Maar hoe onrealistisch is dat? De invloed van associatie zal niet ophouden bij de drager van de hoofdoek of het keppeltje tenslotte. Ook de andere partijen kunnen beinvloed worden door de geloofsuiting die hiervan uitgaat. Waardoor alleen al het idee van objectiviteit aangetast kan raken.

Wat denkt u?