Ok, het megadik-mysterie is wat uit de hand gelopen en feitelijk misschien al helemaal niet zo interessant meer. Het gaat natuurlijk eigenlijk om de vraag hoeveel verantwoordig een lifelogger verschuldigd is aan zijn/haar lezers. Persoonlijk vind ik dat als iemand zijn/haar misere aan anderen laat lezen en daar een reactiesysteem bij zet, ook wel zo aardig mag zijn af en toe een weerwoord te laten vallen. De opmerking ‘iedereen moet zelf weten wat hij/zij met zijn/haar log doet, daar hebben de lezers niets over te vertellen’ is wellicht een waarheid als een koe, maar verder weinig sociaal. Als het diegene toch al niet interesseert wat lezers ervan denken, waarom het hele gebeuren dan uberhaupt laten lezen.

Daarnaast lijkt het me een questie van dubbele moraal. Als je een brief schrijft naar een ministerie of parlementslid, verwacht je ook een antwoord terug. Als een ander zich geroepen voelt jou als praatpaal te gebruiken, vind je het vaak ook prettig als je jouw eigen verhaal eveneens kwijt kan. Chatten alsof je van een ander geslacht bent gebeurd maar wordt als not done beschouwd. Een cassiere die geen beleefdheden uitwisselt, wordt over het algemeen niet erg gewaardeerd. Maar als een logger in het niets verdwijnt is de lezer die zich afvraagt of er iets ernstigs is gebeurd ineens de sukkel…