Het openen van blikken met bijvoorbeeld een treksluiting of een dop met kindersluiting waarbij tegelijkertijd gedraaid en getrokken moet worden, levert voor ouderen vaak problemen op.

Dit staat te lezen in het rapport â?Å“Dat zou handig zijnâ? dat de gezamenlijke ouderenbonden vandaag hebben gepresenteerd. De bekendgemaakte bevindingen zijn het resultaat van een actie die vorig jaar onder ouderen werd gehouden. Zij konden toen aangeven welke producten ze handig en onhandig vonden. Verder …

Tja, dit is niets nieuws natuurlijk. Vorig jaar kwam het ook in het nieuws en deed ik er ook mijn beklag over. Het zijn namelijk echt niet alleen de ouderen die bepaalde verpakkingen niet open krijgen! Sommige verpakkingen zijn nu eenmaal niet gemaakt om makkelijk open te krijgen. Blikken met treklipjes gaat vaak nog (hoewel niet als je het treklipje er af trekt!!), maar blikken met dunne randjes waar geen opener in vast te haken valt … krijg die maar eens open. Vele magnetronmaaltijden zitten zo stevig dichtgelijmt dat als de hele zooi uiteindelijk open gaat, de maaltijd veelal door de keuken vliegt. Wat te denken van makkelijke doosjes met doordrukstrips. Die scheuren geheel aan flarden als je er op drukt, de stippellijn is meestal het enige wat heel blijft.

Overigens moet men bij kindersluitingen meestal drukken en draaien, niet trekken en draaien. Geen wonder dat die ouderen dat niet open kregen 😉

Welke verpakking mag volgens u wel eens een metamorfose ondergaan?