Inburgeraars kunnen straks ook terecht bij hun buren om kennis op te doen over Nederland en de taal. Dat zei minister Verdonk van Vreemdelingenzaken tijdens een debat over het inburgeringsbeleid. Verder ..

Goh, weten de buren hier ook van eigenlijk? En als buuv d’r examen straks niet haalt, is dat dan mijn (of uw) schuld? Gaat dit gelden als arbeid of vrijwilligerswerk of goedheid van het hart enzo? En ‘Inburgeraar’, is dat een nieuw woord???

Gek is dat hoe dit kabinet uitgaat van een goedheid, saamhorigheid en een flinke dosis sociaal gevoel. We mogen ook al onze ouders en grootouders in huis nemen terwijl we aan de andere kant de kinders maar in de creche moeten wegdoen. Of een zieke buur een kopje soep geven wat dan ineens hetzelfde is als wijkverpleging. Als ik om me heen kijk zie ik echter weinig sociale saamhorigheid, eerder een toenemende intolerantie en angst voor hoofddoeken. Mij lijkt een ‘inburgeraar’ naar de buren sturen dus geen verstandig idee.

En wat moeten we dan eigenlijk gaan vertellen over Nederland? Dat het land naar de klote gaat en buuv daarom les van mij krijgt in plaats van een gedegen cursus?