Via Sargasso zag ik een – in mijn ogen- eng artikel. Nederlanders hebben nauwelijks contact met moslims en willen niets over de islam weten. Ruim eenderde denkt negatief over deze bevolkingsgroep, slechts 14 procent oordeelt positief. Een op de zes Nederlanders voelt zich daadwerkelijk bedreigd door moslims.

De ondervraagden maken vrijwel geen onderscheid tussen allochtonen en moslims. Degenen die zich bedreigd voelen (16 procent) hebben vooral last van de aanwezigheid van allochtone jongeren op straat en zijn bang voor een terroristische aanslag door fundamentele moslims. Ook vrezen sommigen op termijn te moeten leven naar de regels van moslims. Verder …

Een interessante vraag was hierbij geweest: hoe komt het toch dat ‘nederlanders’ zo’n angst hebben voor moslims en zelfs voor het moeten leven naar regels van moslims? Hoe kan het dat het woord ‘allochtoon’ tegenwoordig gelijk staat aan ‘moslim’? En waar komen die discussies over bepaalde geloofsuitingen toch vandaan?

Neem bijvoorbeeld een discussie over hoofddoekjes. Alsof dat iedereen ineens is opgevallen, terwijl men al jaar en dag hoofddoekjes draagt. Toen ik kind was, had ik al vriendinnetjes met een hoofddoek. En geloof het of niet, daar kon ik heel gewoon mee buiten spelen. Daarnaast had mijn Brabantse Oma ook vaak een hoofddoek op, dat noemde men alleen een ‘sjaaltje’. Toch was er toen geen discussie over, nu is het ineens een teken van onderdrukking van de vrouw en een onacceptabele geloofsuiting.

De bevolking zou zich beter druk maken om het beleid van de kaaskoppen in Den Haag die ons sociale systeem geheel eigenhandig tot de grond toe afbreken en eveneens eigenhandig ervoor zorgen dat de economie nog lang niet uit het slopt raakt. Of hoe Nederland beinvloedbaar is door Amerika, die zeker een treetje meer invloed heeft dan welk moslimland of moslimbeweging dan ook. Over het feit dat Nederland van alle EU-landen absoluut gezien het grootste bedrag betaald aan deze EU. Of om het dichter bij religie te houden, het feit dat steeds meer kinderen niet ingeent worden vanuit geloofsovertuiging (streng gereformeerden, Johova getuigen). De Paus (en het CDA) graag een verwijzing naar God in de Europese grondwet zouden zien. De Katholieke Kerk de bevolking wil wijsmaken dat condoomgebruik AIDS versprijd. En een deel van de bevolking dat blijkbaar ook gelooft. Realistische dreigingen die nu spelen …