In Netwerk ging het vanavond over de Strijd tegen illegale filmkopieën. Dit omdat steeds vaker films al te downloaden zijn voor ze in premiere zijn gegaan. Dhr Kuik – directeur van Stichting BREIN – predikte dat niet alleen het verspreiden van illegale downloads, maar ook het downloaden strafbaar gesteld moet worden. Schijnbaar is dat in Duitsland al het geval.

Netwerk focuste zich vooral op de groep studenten die een bijzonder snelle internetlijn hebben, waardoor het downloaden van een film slechts een half uurtje hoeft te duren. Een student merkte daarbij op ‘er wordt echt geen geld aan verloren. Als ik de films niet kon downloaden, dan kocht ik ze evengoed niet. Ik kijk ze alleen omdat ik ze kan downloaden en zou sowieso geen 20 euro betalen aan een DVDtje’

Nou begrijp ik ook wel dat films verspreiden voor ze ook maar in de bioscoop draaien wat te ver gaat. Evenals allerlei zooi ilegaal verkopen. Maar hoe zit dat met een individu die voor eigen gebruik oudere films en series download? Persoonlijk kan ik me helemaal vinden in de bovenstaande woorden van de student. Als ik iets echt wil hebben zal ik het heus willen gaan kopen. Wat ik download en op de computer kijk/luister zijn niet de dingen die ik anders zou kopen. Niemand verliest er geld aan dus. Sterker, eerder omgekeerd. Nu kunnen mensen enthousiast worden over iets wat ze normaal ontgaan zou zijn omdat je niet op de gok een CD of DVD koopt. Overigens kan ik vrijwel alles wat ik zelf download op video/tape opnemen van tv/radio. Dan zou er geen haan naar kraaien, maar downloaden zou strafbaar moeten worden. Lijkt me niet ..

Is het tegenwoordig ook nog eens zo dat er een Buma Stemra bijdrage in de prijs van een CD-R/RW verrekend zit. Lijkt me niet meer dan redelijk dat er dan ook een en ander opgenomen mag worden …