Nederlanders genieten een hoge welvaart. Dat blijkt uit de index van de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Nederland bezet een vijfde plaats achter Noorwegen, Zweden, Australië en Canada. Voor de lijst vergelijkt de organisatie ieder jaar van 177 landen de levensverwachting, het inkomen per hoofd van de bevolking en het peil van het onderwijs per land.

Burundi, Mali, Burkina Fasso, Niger en Sierra Leone staan het laagst. Daaruit blijkt dat de levensstandaard in zuidelijk Afrika in vergelijking met het jaar 1990 is gedaald. In 46 landen is sprake van achteruitgang. Dit komt vooral doordat de ziekte aids daar flink aan het huishouden is. De levensverwachting van acht landen in Afrika is gedaald tot onder de 40 jaar. In Noorwegen is deze verwachting 79 jaar. Bron

Het inkomen per hoofd van de bevolking gaat welliswaar omlaag de komende tijd, in elk geval kunnen we er lang mee leven. Moet bekennen dat we hoger op de lijst staan dan ik had gedacht…