Vandaag kwam mijn vader met een merkwaardig feitje. Hij had verschillende soorten DVD rw schijfjes geprobeerd maar geeneen wilde gebrand worden. Dus belde hij vandaag met de winkel in de veronderstelling dat zijn DVD-brander wellicht niet goed was. Niets bleek minder waar. Maar hij had met een – brander geprobeerd + schrijfjes te branden.

Wat blijkt, er zijn twee standaarden bij branders: de plus- en de min-standaard. Veel branders zijn inmiddels duaal en kunnen zowel plus- als min-schijfjes branden. Maar niet elk bedrijf wil daar aan, dus bestaan er ook verschillende branders en dus verschillende schijfjes. En die zijn niet uitwisselbaar! Persoonlijk had ik daar nog noooit van gehoord. Het was me wel eens opgevallen dat op sommige DVD-schijven staat : DVD-rw of DVD+rw. Maar ik dacht dat het eerste een verbindingsstreepje was en het tweede om aan te geven dat het om een DVD lezen plus rewritable gaat. Niet dus!!

Bizarre is natuurlijk wel dat het vrijwel nooit op de brander staat aangegeven. Ook in de boekjes konden we hier absoluut niets van terug vinden. Dus is het gokken of het een plus-, min- of duale brander is. Heb ook nooit een bordje met uitleg in de winkel zien staan. En had ik een pak CD’s die het niet deed zij men in de winkel gewoon dat dat soms gebeurd met bepaalde merken (wat ook waar is, naast het geeikel met de standaarden).

Zijn wij zo blond of was dit voor u ook nieuw?