Emiel Ratelband heeft weer eens een publiciteitsstunt weten te bedenken, hij kondigde vandaag aan een huis te willen kopen voor de befaamde Tokkies. Zij zouden – na ontruimd te zijn vanwege het al jarenlang veroorzaken van problemen en overlast – geen huis meer kunnen krijgen vanwege de vele media-aandacht die zij onvangen hebben. Gek, ik dacht dat dat kwam door de famlievetes waarbij huizen in de hens gaan en men elkaar met koevoeten en honkbalknuppels de hersens inslaan.

Anyhoe, Ratelband vind dat wij wel eens meer mogen omkijken naar mensen als de Tokkies. “Er zijn tienduizenden mensen zoals zij, die van bureaucratie en regelgeving de dupe worden. We maken ons druk om Sudan en Irak, maar vergeten onze eigen problemen”. Ook hier denk ik toch enigzins anders over. Inderdaad zouden verschillende maatschappelijke instanties nagelaten hebben de problemen met en rond de Tokkies op te lossen. En inderdaad worden veel mensen de dupe van bureaucratie en beleidsregeltjes. Alleen vind ik dit bij uitstek het voorbeeld hoe het in Nederland werkt. Je hoeft geen enkele hulp te verwachten zolang je normaal en beleefd bent. Pas als je een paar buren in elkaar hengst, een huis in de fik steekt (geheel ‘terecht’ natuurlijk, die mensen waren toch zeker net zo?! Euh?!) en iedereen te pas en te onpas uitscheld vanwege eigen problemen, moet elke denkbare instantie bij je op de stoep staan. Er lopen meer dan zeven honderd bejaarden dakloos op straat rond, maar een a-sociaal gezin (waarvan drie leden nota bene een eigen huis hebben) heeft natuurlijk als eerste hulp nodig.

Mijns inziens heeft al die media-aandacht juist het tegenovergestelde effect bereikt dan Ratelband claimt. Sinds we het gezin en de problemen op tv kunnen volgen hoor ik niets anders dan dat ze zo leuk en zo ziellig zijn en tonnen hulp nodig hebben. En denkt u nu echt dat de woningbouw vereniging en omringende instanties over elkaar waren gestruikeld om hulp te bieden als zij niet op tv waren verschenen?

Weer wat geleerd. Volgende keer als u in zulke problemen komt, steekt u gewoon onmiddelijk het huis van de buren in de fik en knuppelt u nog wat mijnheren en mevrouwen neer. Verder is het dan afwachten tot de eerste weldoener zich meldt …