Vonneke gaf me in de commentaren nog een leuke link. Balkende hoopt blijkbaar een leuk programma over normen en waarden in combinatie met wat amusement op tv te krijgen. Daarvoor moet hij gaan leuren bij programma-makers, de overheid zend tenslotte alleen Postbus 51 spotjes uit en die zijn zo amusant nog niet.

Natuurlijk pakt Balkenende dit helemaal verkeerd aan. Hij wil geen normen en waarden, hij wil een flinke stap terug in de tijd. Zo noemt hij in dit artikel het voorbeeld dat leraren bij de voornaam genoemd worden. Zelf zou hij graag zien dat het ‘u’ zeggen weer in zwang raakt. Persoonlijk zou ik liever zien dat 112 ook daadwerkelijk komt als je onnodig en onzinnig in elkaar geslagen wordt. Wellicht zouden de Postbus 51 spotjes dan wel wat effect hebben nietwaar? Het enige wat Balkende nu doet is normen en waarden verbinden aan ‘ouderwets’ en al wat over was aan verzorgingsstaat wegbezuinigen. Een kind kan bedenken dat dat eerder egoisme dan solidariteit zal opleveren.

Maar ik weet wel een leuk normen en waarden programma met hoge amusementswaarde. We gooien enkele ministers plots de bijstand in en laten ze voldoen aan alle leutige maatregelen waar elke normale burger ook mee te maken krijgt. Natuurlijk worden spaartegoeden, commissariaten en andere extra financiele freubels eveneens tijdelijk in beslag genomen, het moet net echt lijken tenslotte. En och, we zijn de kwaadsten niet. Mochten ze hun huis meteen in de executieverkoop moeten gooien, dan kunnen ze altijd opgevangen worden in een asielzoekerscentrum. Gezellig op een kamer. Overal de camera’s laten draaien et voila, een prachtprogramma. Leuk om naar te kijken een zeer leerzaam om te zien hoe hun dat natuurlijk met gemak gaan oplossen. Wat denkt u, een jaartje doen?